Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Την διαφωνία τους με το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, εκφράζουν ΠΕΟ και ΚΕΒΕ, με την κάθε πλευρά, όμως, για διαφορετικούς λόγους και κριτήρια. Ενώ για την αύξηση, από τα 940 στα χίλια ευρώ, ικανοποίηση εξέφρασαν ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, η ΠΕΟ, ζητούσε όπως η αύξηση του Κατώτατου ήταν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό. Με την Σωτηρούλλα Χαραλάμπους να παραθέτει στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» τα επιχειρήματα της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλούμε για διετία, με ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε να ήταν γύρω στα €1030- €1040 ευρώ, για το 2024 και για αύξηση που θα έμπαινε για το 2025, για να λάβει υπόψη και τη διάβρωση που θα έχει αυτός ο μισθός από τον πληθωρισμό του 2024», επισήμανε η κ. Χαραλάμπους.

Θέσαμε προς συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, αλλά δεν εισακουστήκαμε, την καθιέρωση επιστημονικών δεικτών και κριτηρίων γα τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, απάντησε ο Γενικός Γραματεάς του ΚΕΒΕ. Και συνεχίζουμε να το ζητάμε, τόνισε.

«Ήταν μέσα και ο πληθωρισμός, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, η παραγωγικότητα και το ποσοστό ανεργίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αύξηση, η οποία ας μας επιτραπεί να πω, μπήκε λίγο με πολύ ανορθόδοξο τρόπο», σημείωσε ο Μάριος Τσιακκής.

Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί στους εργοδότες και η πρόθεση της κυβέρνησης, για την συμπερίληψη του ωριαίου κόστους απόδοσης στην αναθεώρηση του Κατώτατου Μισθού σε βάθος πενταετίας.

Αντιθέτως, προκαλεί ικανοποίηση στις συνδικαλιαστικές οργανώσεις που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει εντός του 2024 στην υλοποίηση.

«Και ελπίζω ο υπουργός, αυτό το θέμα θα το βάλει σε προτεραιότητα και το 2024, θα μπούμε σε ένα διάλογο για να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα», τόνισε η κ. Χαραλάμπους.

«Θα βάλει στο τραπέζι το ωριαίο κόστος, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μας και εμείς διαφωνούμε. Αλλά θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Τσιακκής.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση, μετά από τη συμπλήρωση έξι μηνών συνεχούς απασχόλησης, αυξάνεται από τα 940 ευρώ στα 1000 ευρώ, μικτά.

Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 25 χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η απόφαση ισχύει για δύο χρόνια.