Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θι

Την λειτουργία πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου επί του «Αφροδίτη» αποδέχθηκε τελικά η Chevron, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σχεδόν τριών μηνών υπουργείο ενέργειας και διαχειρίστρια εταιρεία του Αφροδίτη, βρήκαν την κοινή συνισταμένη στο θέμα που αποτελούσε αγκάθι για να προχωρήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος  που εντοπίστηκε το 2011 στο θαλασσοτεμάχιο 12.

Η αμερικανική εταιρεία υπαναχώρησε από την αρχική πρόθεση που έθεσε στο αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης που κατέθεσε τέλη Αυγούστου και προέβλεπε την μεταφορά του φυσικού αερίου απευθείας από το κοίτασμα με αγωγό σε τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο.
Πλέον η Λευκωσία αναμένει από την κοινοπραξία των Chevron, New Med και Shell την έναρξη της τεχνοοικονομικής μελέτης γνωστής ως FEED, ώστε αυτή να είναι έτοιμη το επόμενο εξάμηνό.

Η κυπριακή πλευρά σημειώνει ότι το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την προσπάθεια συνεννόησης με το Τελ Αβίβ εξαιτίας των αξιώσεων που θέτει η ισραηλινή πλευρά επί του Αφροδίτη εξαιτίας της ύπαρξης του μικρού όμορου κοιτάσματος Ισάι.
Ο αριθμός των γεωτρήσεων που επίσης αφορούσε σημείο τριβής μεταξύ των δυο πλευρών δεν έχει συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά της αμερικανικής εταιρείας προτείνει τη διενέργεια τριών γεωτρήσεων ανάπτυξης με την κυπριακή πλευρά να σημειώνει την υποχρέωση για πέντε, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.

Η τελευταία γεώτρηση που διενεργήθηκε στο Αφροδίτη τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για την εξόρυξη φυσικού αερίου.