Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θι

Επήλθε συναντίληψη μεταξύ της Chevron και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη μετά τη μακρά περίοδο συζητήσεων και διαβουλεύσεων, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές. Την επίτευξη συναντίληψης επιβεβαίωσε το μεσημέρι και το Υπουργείο Ενέργειας με σχετική ανακοίνωση, ενώ όπως αναφέρεται, οι συζητήσεις για το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έλαβε σήμερα επιστολή από τη Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», με αναφορά στα σημεία της επιστολής του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2023. Στην επιστολή της η Chevron επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ως εκ τούτου, με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη».

Κύπριος Αξιωματούχος: «αμοιβαίας ωφέλειας» η συμφωνία

Η συμφωνία είναι «αμοιβαίας ωφέλειας» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος στο Associated Press.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε επετεύχθη η συμφωνία. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημόσια τη συμφωνία.

Η Chevron ήθελε να στέλνετε το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, αλλά η θέση της Κύπρου είναι το ΦΑ να επεξεργάζεται σε πλωτή εγκατάσταση παραγωγής γιατί θα ήταν πιο επωφελές από οικονομική άποψη για την κυπριακή κυβέρνηση και θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό άλλων αγορών.

Η συμφωνία τερματίζει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν την ανάπτυξη του κοιτάσματος για χρόνια και ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη του υδρογονάνθρακα μετά από δώδεκα χρόνια από την ανακάλυψη του κοιτάσματος.