Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρεγτ

Επαφές για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Chevron με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ακολούθως με τον Υπουργό Ενέργειας, την ώρα που ο χρόνος των διαπραγματεύσεων εκπνέει σε λίγα 24ωρα. 

Εκτάκτως έρχεται στην Κύπρο ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής Κλέι Νεφ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των δυο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP έχουν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης για το «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοεί τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. 

Τo επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προνοεί 30 ημέρες διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς. Η περίοδος διαπραγμάτευσης είχε παραταθεί για άλλες 30 ημέρες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5η Νοεμβρίου.

Το βασικότερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τη Chevron, είναι η ακύρωση του σχεδίου που περιλαμβανόταν στο αρχικό πλάνο ανάπτυξης του 2019, για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής για την επεξεργασία του αερίου, προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματικό στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Παράλληλα, το επικαιροποιημένο πλάνο περιορίζει τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή