Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρηση κοιτασμα αφροδιτη

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι διαπραγματεύσεις Υπουργείου Ενέργειας – Chevron για το πλάνο ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Ενώ η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου των διαπραγματεύσεων σχεδόν έχει αδειάσει με το χρονοδιάγραμμα να εκπνέει την ερχόμενη Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής Κλέι Νεφ, θα έχει αύριο συναντήσεις στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των δυο πλευρών.

Συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον αξιωματούχο της Chevron πραγματοποιήθηκε και τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η Chevron στην αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε αρχές καλοκαιριού, σε πολλά σημεία ανέτρεψε τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ υπουργείου ενέργειας και της Noble της προηγούμενης διαχειρίστριας εταιρείας του Αφροδίτη και ειδικότερα την υποχρέωση για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής επί του κοιτάσματος.

Στην πρόταση των Chevron, Shell και New Med Energy, προβλέπεται η σύνδεση του Αφροδίτη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με το τερματικό υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου, καθώς επίσης και η διενέργεια τριών γεωτρήσεων αντί πέντε όπως είχε συμφωνηθεί στο αρχικό πλάνο. 

Γεώτρηση αξιολόγησης στον Κρόνο

Ρότα για το θαλασσοτεμάχιο έξι της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχει βάλει από το πρωί το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents που απέπλευσε από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό το κοίτασμα Κρόνος, όπου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση αξιολόγησης.

Η περιοχή δεσμεύθηκε με οδηγία προς ναυτιλομένους που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Το καλοκαίρι του 2022 η κοινοπραξία των ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ ανακοίνωσε ότι στον Κρόνο εντόπισε ταμιευτήρα φυσικού αερίου δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. 

Στο ίδιο θαλασσοτεμάχιο τα προηγούμενα χρόνια εντοπίστηκαν άλλα δυο κοιτάσματα παρόμοιας δυναμικότητας, στους στόχους Καλυψώ και Ζευς.