Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξ

Αντιπροσωπεία της Chevron βρίσκεται στην Κύπρο για να συζητήσει το αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως το νέο αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης που κατέθεσε η εταιρεία δεν ικανοποίησε την Κυπριακή Δημοκρατία, γι’ αυτό και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στις 28 Αυγούστου, που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 30 ημερών, δηλαδή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αποτελεί ομολογουμένως μία δύσκολη εξίσωση, καθώς μετά και από τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει νέα παράταση, ενός μηνός.

Ανάμεσα στις διαφωνίες που υπάρχουν είναι σχετικά με τις υποδομές για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Το πρώτο πλάνο για τις υποδομές κατατέθηκε το 2019 από την κοινοπραξία που αποτελούντα από άλλες εταιρείες.

Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί αγκάθι, είναι ο αριθμός των γεωτρήσεων, όπου αρχικά προβλέπονταν πέντε, ενώ η εταιρεία αυτή τη στιγμή προκρίνει τρεις. Γίνεται προσπάθεια να γίνει μια κοινή συνισταμένη στη μέση.

Εναπόκειται πλέον στην εταιρεία εάν έχει πρόθεση να συζητήσει υποχωρήσεις στο πλάνο που κατέθεσε.

Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν, εισέρχονται νομικά ζητήματα που θα φέρουν καινούρια επεισόδια στο συγκεκριμένο θέμα.