Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Πακέτο βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων κατά της ακρίβειας, που θα αφορούν μεταξύ άλλων, ηλεκτρισμό, καύσιμα και φωτοβολταϊκά, κλείδωσαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εφαρμογή των μέτρων θα είναι άμεση και ενδεχομένως από την 1η Νοεμβρίου.

Έτοιμο και κοστολογημένο, με στοχευμένα μέτρα μικρής ή μεσοπρόθεσμης χρονικής διάρκειας, είναι το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, με στόχο την ελάφρυνση και ανακούφιση των πολιτών από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια.

Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΑ και στην εκπομπή ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας, Εσωτερικών, Εργασίας και της υφυπουργού  Κοινωνικής Πρόνοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Ενέργειας, θα ολοκληρώσουν την επεξεργασία των μέτρων τα επόμενα 24ωρα, τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει επίσημα την ερχόμενη βδομάδα. Με την εφαρμογή των μέτρων να υπολογίζεται ότι θα είναι, η 1η Νοεμβρίου.

«Εχουν προδιαγραφεί τα μέτρα, είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, είναι στοχευμένα και θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, γιατί κάποια ίσως όλα, χρειάζονται κάποιες αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου», είπε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Λακωνικός και αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες, ο κύριος Παπαναστασίου, περιορίστηκε να προσθέσει ότι το πακέτο μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει μέτρα, που θα αφορούν τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, τα σχέδια προώθησης της προσιτής κατοικίας, καθώς και το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους».

«Να πούμε ένα απλό παράδειγμα: ένα υποστατικό σήμερα, χίλιων κιλοβατώρων τη διμηνία κατανάλωση, θα πάρει ένα λογαριασμό γύρω στα €400 τη διμηνία: όταν μπει το φωτοβολταϊκό σύστημα ο λογαριασμός αυτός θα γίνει €30, θα μπει και η δόση του φωτοβολταϊκού €150, θα γίνει σύνολο €180» ανέφερε ο Υπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στεφανος Στεφάνου ζητά από την κυβέρνηση την αναβολή στην επιβολή της πράσινης φορολογίας. Επισημαίνοντας πως είναι άδικο και τιμωρητικό, οι πολίτες να φορτωθούν νέες φορολογίες, εν μέσω ακρίβειας και χωρίς να προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις.

«Η εφαρμογή της πράσινης φορολογίας θα πρέπει να μετατεθεί χρονικά για κατοπινό στάδιο. Είναι πεποίθησή μας ότι η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει από την ΕΕ την αναβολή της επιβολής της πράσινης φορολογίας στην Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, χαρακτηρίζει την αύξηση στις τιμές της ενέργειας και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή,  ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Μιλούσε στο CNBC από το Μαρακές όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των Ετήσιων Συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα αριθμό παραγόντων. Τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και πόσο αυτές θα διαρκέσουν. Ένας άλλος τομέας είναι, οι μισθοί σε συνδυασμό με το θέμα της κερδοφορίας. Οι τιμές των τροφίμων είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα». 

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα αρχίσει στις 11 Δεκεμβρίου η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οποίος θα τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια του σώματος στις 13 Δεκεμβρίου.