Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με ενθουσιασμό και βαθιά ικανοποίηση, υποδέχθηκαν κυβέρνηση και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων την καθολική επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. 

Όλοι μάλιστα, αναγνωρίζουν ότι το τεράστιο επίτευγμα, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στις θυσίες του κυπριακού λαού για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα. Η έξοδος από την κατηγορία σκουπίδια και από τον τέταρτο μεγάλο Οίκο αξιολόγησης, Moοdy`s, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, προοιωνίζει πολλαπλές θετικές εξελίξεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.  

Εμφανώς ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δηλώνει πως η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τον πρώτο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης. 
 
«Θα συνεχίσουμε να θωρακίζουμε την οικονομία μας και να εντείνουμε τη δυναμική της πορεία. Μόνο μέσα από τέτοιες υπεύθυνες και μακριά από λαϊκισμούς πολιτικές διασφαλίζεται η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η ευημερία του κυπριακού λαού και η ικανότητα της Κυβέρνησης να ασκεί αποτελεσματική κοινωνική πολιτική,» δήλωσε ο Πρόεδρος. 

Σε αυτό τον δρόμο πορευόμαστε αδιαπραγμάτευτα ως Κυβέρνηση τους επτά μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου και έτσι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε, προσθέτει. 

«Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, παράλληλα με την προώθηση του επιχειρείν», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδη.  

Για τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, η αναβάθμιση απεικονίζει τις αξιοσημείωτες επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον διεθνώς. 
 
«Το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο προωθώντας τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια, τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Κεραυνός. 

Χαιρετίζουν τα κόμματα 

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καλεί την κυβέρνηση «να αναγνώσει με σεμνότητα», όπως αναφέρει, «τους λόγους της αναβάθμισης και τις υποδείξεις για το μέλλον». Σημειώνει είναι το αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, και υποδεικνύει πως τώρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. 
 
«Οι αναβαθμίσεις και τα επιτεύγματα της οικονομίας μας δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της προώθησης πολιτικών για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή... Αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε γίνεται αυτόματα. Το καταφέραμε ενισχύοντας μάλιστα το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη», δήλωσε ο τέως Υπουργός. 
 
Οι αναβαθμίσεις θα έχουν νόημα, σχολίασε το ΑΚΕΛ, αν στηρίζονται οι κοινωνίες. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για την οικονομία, την απόφαση Moοdy`s ως αποτέλεσμα κυρίως των κόπων και μόχθων της κυπριακής κοινωνίας. Ωστόσο, επικρίνει κυβέρνηση και Δημοκρατικό Συναγερμό. 
 
«Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που οδήγησαν στην αναβάθμιση, είναι αποτέλεσμα των μειωμένων κοινωνικών παροχών και της μειωμένης στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, σε αντίθεση με τις πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και διεθνώς. Εγκαταλείποντας τον εργαζόμενο, τον φοιτητή, τον άνεργο, τις χιλιάδες συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.  
 
ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συγχαίρουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, την στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της μεσαίας τάξης καθώς και την αναπτυξιακή οικονομική της πολιτική. 
 
«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της κυπριακής οικονομίας. Μια επιτυχία η οποία οφείλεται στις θυσίες του λαού μας και στον εγκεκριμένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε μια στέρεα δημοσιονομική βάση», σχολιάζει το ΔΗΚΟ.  
 
Από πλευράς της η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα της συνετούς και συνεπούς οικονομικής διαχείρισης πρέπει να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της εκπόνησης προγραμμάτων προσέλκυσης και αύξησης των επενδύσεων, και για τη λήψη στοχευμένων μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, προς όφελος των ευάλωτων και μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού».  
 
Ικανοποίηση εκφράζει και ο εμπορικός και βιομηχανικός τομέας. Με ανακοίνωση του το ΚΕΒΕ, επισημαίνει παράλληλα και τις προκλήσεις για την οικονομία, που όπως αναφέρει και ο Οίκος, παραμένουν και σοβαρές και πρέπει να αντιμετωπιστούν. 
 
«Σ’ αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνει την ενδεχόμενη βραδύτερη πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο οίκος αναμένει επίσης ότι οι αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία» ανέφερε το ΚΕΒΕ.