Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Η νέα εκτόξευση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό και με τις συνεχόμενες αυξήσεις των καυσίμων, επαναφέρουν στο προσκήνιο την ενίσχυση του εφιάλτη της ακρίβειας, που ήδη βιώνουν τα νοικοκυριά και οι ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ανέλθει στο 4,2% από 3,1% τον Αύγουστο, πλησιάζοντας τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αναμένεται να μειωθεί στο 4,3%, από 5,2% τον Αύγουστο.

Στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό ο υψηλότερος δείκτης, σημειώνεται στην αναφορά της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα, απαντά στους επικριτές της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο όμως, σημειώνει, των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, να κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση, πως οι αυξήσεις και η ακρίβεια των τελευταίων μηνών, οφείλονται εν μέρει και στη λανθασμένη απόφαση για πρόωρη απόσυρση των μέτρων για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Την κυβέρνηση την απασχολεί το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Επεξεργαζόμαστε μέτρα, εξαγγέλλουμε σταδιακά μέτρα και θα εξαγγείλουμε και πρόσθετα μέτρα την επόμενη περίοδο, γιατί αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα», επισήμανε ο Μάκης Κεραυνός.

«Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει πρόσθετα μέτρα, έκτακτης και στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης, στα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οι οικογένειες με παιδιά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες κοινωνικών επιδομάτων. Πάντοτε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους», σημείωσε ο ΔΗΣΥ.

Προτάσεις ΣΕΚ  για την ακρίβεια

Τρεις προτάσεις, για τη μείωση των συνεπειών από τον πληθωρισμό, την αύξηση των καυσίμων και γενικότερα την ανακούφιση των νοικοκυριών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, υπό τον Γενικό της Γραμματέα Αντρέα Μάτσα.

Κατά πρώτον, την άμεση αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, όχι λιγότερο από τα χίλια ευρώ, και κατά δεύτερον, τη διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων ομάδων, με βάση μισθολογικά όρια.

«Ένας στους δύο εργαζόμενους, αμείβεται με μισθό κάτω από €1.500 και ένας στους τέσσερις, κάτω από €1.000. Αυτό το στοιχείο μπορεί να μας καθοδηγήσει ως προς το ποια μέτρα μπορούμε και πρέπει υπό προϋποθέσεις να εφαρμόσουμε», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας.

Επιπλέον, η ΣΕΚ εισηγείται την  επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την κάλυψη σε πρώτο στάδιο του 80%, του συνόλου των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, προτείνει να αποτελεί προϋπόθεση για όσες εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμούς χρηματοδοτούνται από το κράτος, η εκ των προτέρων σύναψη και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με τους εργαζομένους τους.

« Είχαμε ένα καλό θεσμό συμβάσεων εργασίας. Εμείς επιθυμούμε να το δούμε να υλοποιείται ξανά αυτό το παραγωγικό μοντέλο των διαβουλεύσεων, γιατί μόνο μέσα από διαβουλεύσεις μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους εκείνους που θα δώσουν στην κοινωνία και την οικονομία μας, εκείνο το οποίο χρειάζεται», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είναι ώρα να κοιτάξουμε και τον ιδιωτικό τομέα, για να μη διευρυνθεί το οποιοδήποτε τυχόν χάσμα υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά τους απασχολούμενους, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.