Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Την υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων χρόνων κατέγραψε χθες, Δευτέρα, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), ο οποίος προβλέπει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ρεκόρ τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, Χαρά Κουσιάππα, η ζήτηση ανήλθε εχθές λίγο μετά τις 2:00 μ.μ. στα 1243 MW, ενώ κατά διαστήματα έφθασε και στα 1246.

Όπως εξήγησε η κ. Κουσιάππα, πρόκειται για ρεκόρ ζήτησης για τα τελευταία χρόνια, το οποίο ξεπερνάει το προηγούμενο ψηλότερο, που είχε καταγραφεί στις 5/8/2021 και έφθανε στα 1239 MW. Σημείωσε, δε, ότι για τις επόμενες ημέρες η πρόβλεψη του ΔΜΣΚ για ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα ίδια περίπου επίπεδα, γύρω στα 1240 MW.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο το Σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, η κ. Κουσιάππα σημείωσε ότι στην ημερήσια πρόβλεψη, συνυπολογίζεται και παραγωγή για σκοπούς εφεδρείας, προκειμένου να καλύπτονται κενά που μπορεί να προκύψουν από μικρές βλάβες ή προβλήματα μικρής έκτασης. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η διαθεσιμότητα που υπάρχει, τόσο από τις συμβατικές, όσο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένης ζήτησης, αν δεν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, λόγω μεγάλης βλάβης.

Ακολούθως, η εκπρόσωπος του ΔΣΜΚ ανέφερε ότι περίπου 35% των αναγκών καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους στη 1:00 μ.μ. (με ψηλότερη απόδοση στα 290 MW). Σημειώνεται, δε, ότι η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται στις 2:00 – 4:00 μ.μ.

Σε ερώτηση για τη γεωγραφική κατανομή της ζήτησης, η κ. Κουσιάππα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το ψηλότερο ποσοστό της ζήτησης καταγράφεται στην επαρχία Λευκωσίας, όπου κυμαίνεται περίπου στο 30%, ενώ αντίστοιχη τιμή παρουσιάζεται και στη Λεμεσό, η οποία συνδυάζει αστική και τουριστική περιοχή. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου μαζί, φτάνουν περίπου στο ποσοστό ζήτησης στη Λευκωσία, ενώ πιο μικρό είναι το ποσοστό στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.