Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αύξηση επιτοκίων

Πρόσω ολοταχώς για την 9η στη σειρά αύξηση επιτοκίων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να «κλειδώνει» την Πέμπτη (27/07), άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι οικονομίες δείχνουν σταδιαδακή κόπωση εκιτμούν οι οικονομολογοί, προβλέποντας πως το τέλος των αυξήσεων δεν είναι και πολύ μακριά.

Από το «Μέρα Μεσημέρι» ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης ανέφερε πως τα ποσοστά του δομικού πληθωρισμού (πραγματική οικονομία) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί την ΕΚΤ να συνεχίζει την πολιτική των αυξήσεων επιτοκίων.

Υπογράμμισε παράλληλα τον προβληματισμό, για το λόγο ότι διαφαίνονται σημάδια επιβράδυνσης των οικονομιών, ειδικότερα στην παρούσα χρονική συγκυρία με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και τις εξελίξεις με για την συμφωνία των σιτηρών.

Ερωτηθείς για το που αποσκοπούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, ο κ. Γιασεμίδης απάντησε πως . η σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής μειώνει την ζήτηση. Μειώνοντας την ζήτηση, μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών. 

Με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών, ενώ παράλληλα με περισσότερη δυσκολία δίνονται δάνεια. Έτσι δημιουργείται κίνητρο να μένουν τα λεφτά στα τραπεζικά ιδρύματα.

Εκτίμησε καταληκτικά πως φαίνεται να κινούμαστε στο τέλος των αυξήσεων, καθώς οι οικονομίες δείχνουν σταδιακή κόπωση.