Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κριστίν Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «θα συνεχίσει» τις αύξησεις των επιτοκίων της στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο για τη νομισματική πολιτική της, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε με την ευκαιρία ενός φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Στο εγγύς μέλλον, είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα πως τα επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλό σημείο τους», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ακολουθεί στο 3,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα υπάρξει και νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν παρεμβάσεις και τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σωρευτική άνοδο των επιτοκίων της τάξης των 400 μονάδων βάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New money.gr