Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Την ικανοποίηση του για την στάση που τήρησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στην συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προς την Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Στο τηλεφώνημα που έγινε αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίας, όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε προς την Αννίτα Δημητρίου, την εκτίμηση του για την υπεύθυνη, όπως την χαρακτήρισε στάση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ειδικά στο επίμαχο θέμα των εκποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, λίγο μετά την απόρριψη της πρότασης νόμου των πέντε κομμάτων για τις εκποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έκανε λόγο για ανάχωμα υπευθυνότητας ενάντια στο λαϊκισμό.

Εκφράζοντας την ελπίδα, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και σύνεση, με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη βάση των κυβερνητικών προτάσεων για την ολιστική αντιμετώπιση των εκποιήσεων.

Όλοι εναντίον όλων

Σήμερα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με δηκτικό τρόπο εξέφρασε την συμφωνία του με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εξαπολύοντας βολές κατά των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Οριακό ανάχωμα, με τους 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, σημειώνει σε γραπτή δήλωση του ο Ονούφριος Κουλλάς.

Διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, «έτσι θα κυβερνηθεί ο τόπος στα δύσκολα; Με ισοπαλίες; Επικίνδυνες προτάσεις θα υπάρχουν συνεχώς. Αν κινδυνεύει σήμερα η σταθερότητα, είναι από τις ασυμφωνίες, τις καθυστερήσεις και τη δυστοκία εξεύρεσης συναντίληψης, στο ανομοιογενές κυβερνητικό σχήμα».

Το ΑΚΕΛ βάλλει κατά ριπάς εναντίον των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, με τον ΔΗΣΥ, πάντα στο κάδρο.

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τις εκποιήσεις έριξε τις μάσκες, αναφέρει.

Με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά, «στο μέτωπο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, προστέθηκαν τώρα η ΔΗΠΑ και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που με την κωλοτούμπα και τα τεχνάσματά τους, καθόρισαν το αποτέλεσμα». 

Η διασπασμένη συμπολίτευση

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως ενώ 24 ώρες νωρίτερα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ,  είχαν εκδόσει  κοινή ανακοίνωση, στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν διαφορετικά.

Το ΔΗΚΟ παρουσιάστηκε διασπασμένο, έξι βουλευτές καταψήφισαν και τρεις υπερψήφισαν την πρόταση του ΑΚΕΛ, που σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση, θα οδηγούσε σε μαζική αναστολή των εκποιήσεων.

Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, που κάνει γενική αναφορά σε υπεύθυνη στάση της Βουλής, που απέτρεψε την υποβάθμιση της οικονομίας.

Παρακάμπτοντας την αντίδραση τριών βουλευτών του, που ψήφισαν αντίθετα, με την εκτίμηση αυτή.

Όπως σημειώνει το ΔΗΚΟ, «η υπεύθυνη στάση της Βουλής χθες, απέτρεψε την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και μια νέα τραπεζική κρίση, όπως προειδοποιούσε και η Κεντρική Τράπεζα. Εάν η Βουλή ψήφιζε τελικά την πρόταση που είχε ενώπιον της... η χώρα θα οδηγείτο ξανά σε εποχές του 2013».

Αλαλούμ επικράτησε με τις ψήφους της ΕΔΕΚ.

Η ΕΔΕΚ ψήφισε υπέρ, με τους Ηλίας Μυριάνθους και Αντρέα Αποστόλου, ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία, φαίνεται να απείχε από τη ψηφοφορία, ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, γεγονός το οποίο ενόχλησε έντονα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε πως «το θέμα με το τι έγινε με την ψήφο μου, είναι ξεπερασμένο. Δεν είναι θέμα ουσίας. Γιατί οι ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, καταψήφισαν την πρόταση της ΕΔΕΚ, με την οποία καθορίζεται η αντικειμενική αξία του ενυπόθηκου ακινήτου... και επέτρεψαν να διατηρηθεί μια διαδικασία, η οποία αφήνει εκτεθειμένο τον δανειολήπτη».

Το κλειδί για το θετικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, ήταν η στροφή 180 μοιρών της ΔΗΠΑ. Η οποία απέσυρε την υπογραφή της από την κοινή πρόταση Νόμου και με τους τέσσερις βουλευτές που διαθέτει να τηρούν την ίδια γραμμή, καταψηφίζοντας την πρόταση νόμου.

Η ΔΗΠΑ από την πλευρά της σχολίασε ότι «η χθεσινή μας απόφαση και στάση ήταν στάση ευθύνης προς την χώρα και τους πολίτες και απέναντι στην επιπολαιότητα, το δογματισμό και τις επιζήμιες ιδεοληψίες».

Το θέμα των εκποιήσεων δεν έκλεισε και το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας στα δικαστήρια για την εκδίκαση διαφορών σε δανειακές συμβάσεις κύριας κατοικίας, θα επανεξεταστεί από τα κόμματα, μεσούσης της τετράμηνης αναστολής των εκποιήσεων που αποφάσισαν, αρχές Ιουλίου, Σύνδεσμος Τραπεζών και εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο τέως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, «όλο αυτόν τον πολύ συγκροτημένο, κατά την γνώμη μου, σχεδιασμό. Ακόμα δε, να τον συμπληρώσουν. Είναι επιτέλους η ώρα, να έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης των ΜΕΔ».

Το θέμα, φυσικά θα επανέλθει προς συζήτηση στη βουλή, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.