Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Αναβολή για μία εβδομάδα, αποφάσισε χθες (06/07) η Ολομέλεια της Βουλής, στην ψήφιση της δέσμης του πακέτου των κυβερνητικών μέτρων κατά των εκποιήσεων, με εξαίρεση δύο προτάσεις νόμου Δημοκρατικού Συναγερμού και ΔΗΚΟ από τη μια, και ΑΚΕΛ από την άλλη, τις οποίες ενίσχυσε και εμπλούτισε η κυβέρνηση.

Αναβολή δόθηκε και στην ψήφιση της επίμαχης πρότασης του ΑΚΕΛ για αναστολή του πλειστηριασμού, μέσω της εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το οφειλόμενο ποσό και για να εξετασθεί ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο «φοβίζει» κάτι τις τράπεζες ενόψει της τελευταίας Ολομέλειας της επόμενης Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, απάντησε μέσω του «Μέρα Μεσημέρι»: «Δεν μας φοβίζει, θεωρώ έχουμε καλά δεδομένα μπροστά μας».

Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Κωστουρής, το γεγονός ότι έχει αναβληθεί η συζήτηση για την ιδιαίτερα προβληματική πρόταση για τις τράπεζες, δίνει τη δυνατότητα να εισέλθουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι σε μια περίοδο εντατικής διαβούλευσης, με συγκεκριμένο κυρίως χρονικό ορίζοντα.

Αναφορικά με την απόφαση των τραπεζών να προσυπογράψουν ουσιαστικά την ανστολή των εκποιήσεων μέχρι 31/10, δήλωσε πως «λάβαμε την συγκεκριμένη απόφαση με την οποία διαφωνούμε, αλλά έπρεπε να εκτιμήσουμε τους κινδύνους και τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας, και να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση. Την πήραμε και είμαστε έτοιμοι για διάλογο».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πρότεινε την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να αναφέρει σε ανακοίνωση στις 05/07 ότι «δεν θα προβούν σε πλειστηριασμό ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι €350.000».

Όπως σημείωσε παράλληλα ο κ. Κωστουρής:

Διαβεβαιώνουμε ότι θα λειτουργήσουμε εποικοδομητικά

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ολομέλεια υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα με τρεις μόνο αποχές και 48 ψήφους υπέρ, τις δύο προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ από τη μια και ΑΚΕΛ από την άλλη.

Αφορούν, η πρώτη στην ενημέρωση για το ύψος του δανείου και όλες τις παραμέτρους για τις χρεώσεις στο δάνειο, κατά την διαδικασία εκποίησης και η δεύτερη τον τρόπο τιμολόγησης, κατά την εκούσια ανταλλαγή ακινήτου, έναντι χρέους στην αγοραία τιμή αντί της αξίας καταναγκαστικής πώλησης.