Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ασδ

Παγώνουν τις εκποιήσεις τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, μετά τις επαφές που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, θέλοντας να συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για οριστική επίλυση του ζητήματος.

Ο Μάκης Κεραυνός χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις χθεσινές συναντήσεις, και τόνισε πως μπορεί να μην υπάρχει συναντίληψη με τις τράπεζες για το θέμα των εκποιήσεων αλλά υπάρχει αλληλοκατανόηση.

Μάκης Κεραυνός – Υπουργός Οικονομικών

«Νομίζω και οι τράπεζες και όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους αν δεν δοθεί μία ορθή διέξοδος που να διασφαλίζει και τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και την σταθερότητα του συστήματος εκποιήσεων»

Οι δυο σύνδεσμοι, με ανακοινώσεις τους, ξεκαθαρίζουν πως η αναστολή των εκποιήσεων, ισχύει μέχρι την 31η Οκτωβρίου και αφορά πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000.

Σύνδεσμος Τραπεζών

«Οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου σε μια προσπάθειά τους να λειτουργήσουν υποβοηθητικά και υποστηρικτικά στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Βουλής των Αντιπροσώπων αναφορικά με το θέμα των εκποιήσεων, ανακοινώνουν ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 δεν θα προβούν σε πλειστηριασμό ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι €350.000».

Σύνδεσμος Εταιριών Εξαγοράς Πιστώσεων & Διαχειριστριών Εταιριών Πιστωτικών Διευκολύνσεων

«Η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα την υποστήριξη των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου γύρω από το θέμα των εκποιήσεων».

Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών, με το πέρας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προανήγγειλε την αναστολή των εκποιήσεων τονίζοντας πως αυτό θα δώσει χρόνο για να γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει ώστε να διασφαλιστεί μία καλύτερη προοπτική για αυτό το θέμα των ΜΕΔ και των εκποιήσεων.

Μάκης Κεραυνός – Υπουργός Οικονομικών

«Η πρόθεση είναι να μην αλλοιωθεί ένα υφιστάμενο σταθερό σύστημα εκποιήσεων προστατεύοντας την οικονομία μας και ταυτόχρονα να ανακουφίσουμε τις ομάδες εκείνες, οι οποίες ανησυχούν με το θέμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται πέντε μέτρα:

-Δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων ΜΕΔ,

-Η κοινή πρόταση νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, η οποία αφορά την δυνατότητα ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για την αποπληρωμή δανείου

-Πρόταση του ΑΚΕΛ  η οποία ορίζει πως σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου (κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη ) η αξία του ακινήτου θα πρέπει να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου.

-Το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης (το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο)

-Τέλος η επαναφορά του σχεδίου ΕΣΤΙΑ με υψηλότερα  εισοδηματικά κριτήρια (ώστε να περιληφθούν περισσότερη επιλέξιμοι δανειολήπτες)

Μάκης Κεραυνός – Υπουργός Οικονομικών

«Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που αφορά ειδική δικαιοδοσία, γιατί ένα από τα μεγάλα προβλήματα σε τούτη την προσπάθεια που γίνεται είναι η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων στην απονομή δικαιοσύνης».

Ο Υπουργός ρωτήθηκε επίσης για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο η θητεία του οποίου έληξε στις 30 Ιουνίου,  και τόνισε πως το θέμα εξετάζεται από την κυβέρνηση, η οποία πάντως προσανατολίζεται να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του.

Στο μεταξύ, σήμερα το Υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε αλλαγές κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων.

Το Υπουργικό αποφάσισε τη  τροποποίηση σχετικής πρόνοιας όσον αφορά τον ορισμό της αναδιάρθρωσης, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία τροποποίησης των όρων σύναψης των δανείων, ώστε με την αύξηση των επιτοκίων, να μπορούν να παραμείνουν στα υφιστάμενα προγράμματα αποπληρωμής, δηλαδή,  επιτόκια και περιθώρια θα διατηρούνται παρά τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων