Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Διαψεύδονται οι προσδοκίες της κυβέρνησης, ότι οι σημερινές ανακοινώσεις θα οδηγούσαν σε δεύτερες σκέψεις, βουλευτές και κόμματα της συμπολίτευσης αναφορικά με την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, ότι το πακέτο των νέων ρυθμίσεων για τις εκποιήσεις, δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός «Αυτό στοχεύουμε και σκοπεύουμε με το πακέτο ολοκληρωμένων μέτρων, να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι αυτή είναι μια ορθή διέξοδος για αντιμετώπιση αυτού του θέματος.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προεδρικό αναζητά διέξοδο στην αναβολή στην αυριανή συνεδρία, της πρότασης νόμου για τις εκποιήσεις, αφού ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, ΔΗΠΑ, καθώς και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ που συνυπογράφουν την κοινή πρόταση, θεωρούν πως το Δικαστήριο ειδικής δικαιοδοσίας που κάνει λόγο η κυβέρνηση, ενισχύει τη δική τους πρόταση: για το δικαίωμα δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, για εξασφάλιση προσωρινού διατάγματος, για την αναστολή εκποίησης, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού επισήμανε «Θα στηρίξουμε ότι κινείται στην ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να παίξουμε παιγνίδια με τους πολίτες. Την ώρα που ξεπουλιούνται τα σπίτια οικογενειών, που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν επιτρέπονται ούτε τακτικισμοί, ούτε σκοπιμότητες.» Ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας είπε «Πότε εν νάρτει το νομοσχέδιο; Αύριο; Γιατί έρχεται νομοσχέδιο, εν τζιαί θέλει πολυ νου, για να καταλάβεις το γιατί. Γιατί θέλουν να βραχυκυκλώσουν προφανώς, εκείνο που κατάληξε η βουλή, κατόπιν πολλών μηνών συνεδρίας.»

«Δεν είμαστε κάτω από πίεση, του όποιου χρόνου. Είναι καθορισμένο για την Ολομέλεια αύριο. Εμείς έχουμε σκοπό, αύριο να το ψηφίσουμε. Από κει και κάτω, αν υπάρχει ένα δελεαστικό εναλλακτικό σενάριο το οποίο αξίζει πραγματικά να συζητήσουμε δεν είμαστε ούτε απορριπτικοί», επεσήμανε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κοινή πρόταση υποστηρίζει και η ΔΗΠΑ, με την κυβέρνηση να θεωρεί πως μια πιθανή μικρή παράταση, με αναβολή αύριο στην Ολομέλεια, θα της δώσει τον απαραίτητο χρόνο να διαβουλευθεί, τουλάχιστον με τα συμπολιτευόμενα κόμματα και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.  

Προειδοποιήσεις από ESM

Επιμένουν μάλιστα, με την αναφορά σε αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, για την έκδοση διατάγματος αναστολής εκποίησης, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τις κατηγορηματικές και σε υψηλούς τόνους προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας για τους κινδύνους υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, από τον οποίο αρχίζει σύντομα η αποπληρωμή του δανείου των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο διάσωσης από την Τρόικα που έλαβε η Κύπρος, ενημέρωσε την Δημοκρατία ότι πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία.

Σταύρος Παπαδούρης 

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν σηκώνει διακρίσεις. Δεν υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι.