Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Σύνοδος Κορυφής.jpg

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθεί αύριο Τετάρτη γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών για ένα πακέτο μέτρων της κυβέρνησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη μια η αξιοπιστία της χώρας μας αλλά, γιατί αυτό είναι η προτεραιότητά μας, και να προστατευτούν οι ευάλωτοι συμπατριώτες μας και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του και ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων του Invest Cyprus,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βασικό συστατικό αν θέλουμε να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις και ότι η Κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα.

Ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων και πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόθεση πολιτικών δυνάμεων να ψηφίσουν πρόταση νόμου για αναστολή τους μέσω δικαστικού διατάγματος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως "είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχουν επενδύσει στη χώρα μας. Όλους αυτούς που μέσα από τις ενέργειές τους, μέσα από τις επενδύσεις τους, δίνουν μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας και είναι μια πρωτοβουλία του Invest Cyprus που θέλω να χαιρετίσω".

"Είμαστε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σε στενή συνεργασία με τον Invest Cyprus. Πρόσφατα είχαμε και μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με μεγάλους επενδυτές στη χώρα μας για να ακούσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γιατί αντιλαμβανόμαστε, είμαι σίγουρος όλοι αντιλαμβάνονται, τη σημασία τέτοιου είδους επενδύσεων στη χώρα μας που δημιουργούν κατ’ επέκταση και ποιοτικές θέσεις εργασίας, κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα για τη νέα γενιά", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "ξεκινώ με αυτό γιατί σχετίζεται με το θέμα που έχετε αναφέρει, την αξιοπιστία της χώρας μας. Η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βασικό συστατικό αν θέλουμε και είμαι σίγουρος ότι όλοι το επιθυμούν να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις».

Η Κυβέρνηση, είπε, «προσεγγίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθεί γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών για ένα πακέτο μέτρων της κυβέρνησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη μια η αξιοπιστία της χώρας μας αλλά, γιατί αυτό είναι η προτεραιότητά μας, να προστατευτούν οι ευάλωτοι συμπατριώτες μας και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Επεσήμανε πως "οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση κάποιων έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε καθολική απαγόρευση των εκποιήσεων το μόνο, που θα επιτύχει είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία της χώρας μας. Και όταν έχει προβλήματα η οικονομία μιας χώρας περιορίζονται οι δυνατότητές σου να έχεις κοινωνική πολιτική, δεν μπορείς να αναπτύξεις στεγαστική πολιτική, που ενδιαφέρει τους νέους μας και πολλά άλλα".

"Άρα με απόλυτη υπευθυνότητα, και αφού έχω συζητήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα έχουμε αύριο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ο καθολικός τερματισμός των εκποιήσεων είναι κάτι που ευνοεί μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που ακριβώς εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα.

Ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένεται κάτι και για το νομοσχέδιο για το ειδικό δικαστήριο για τις εκποιήσεις απάντησε: «Σίγουρα. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις. Αύριο θα ενημερωθεί γραπτώς και υπεύθυνα η Βουλή και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε».

Ερωτηθείς αν θα γίνει αναφορά ή αναπομπή σε περίπτωση που προχωρήσει η Βουλή, ο Πρόεδρος είπε πως «δεν είναι σωστό να συζητάμε επί υποθετικών σεναρίων. Είμαι σίγουρος ότι και η Βουλή αντιλαμβάνεται τη σημασία του θέματος. Δεν θεωρώ κανείς να θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Τους προσεγγίζω με υπευθυνότητα και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε εκείνο το αποτέλεσμα που ναι θα προστατεύουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, αλλά και την ίδια στιγμή τη χώρα μας και την αξιοπιστία της», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την έγκριση από την Κομισιόν για το Ενοίκιο αντί Δόσης και για το γεγονός πως φαίνεται πως οι δικαιούχοι είναι πολύ λίγοι, ο Πρόεδρος είπε πως «πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσει, να δούμε πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον κ.ο.κ»

Ανέφερε πως είναι για αυτό τον λόγο «και θα το δείτε αύριο, δεν έχω κανένα θέμα να δημοσιοποιηθεί, αφού πρώτα ενημερωθούν τα κόμματα φυσικά, ου είναι πακέτο προτάσεων, δεν είναι μια πρόταση. Γιατί ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του θέματος, το προσεγγίζουμε με την απόλυτη σοβαρότητα με διττό στόχο: προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά και διασφάλιση αξιοπιστίας της χώρας».

«Γιατί χωρίς αξιοπιστία της χώρας μας δεν θα μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπως την αποψινή, που είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που πίστεψαν στη χώρα μας και μέσα από τις επενδύσεις έδωσαν μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης», κατέληξε.