Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κεντρικος τραπεζιτης

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι υγιής, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και συμμετείχε σε ενημερωτική ημερίδα.

Τα εύσημα στην Κύπρο για τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας, και στις κυπριακές τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, απένειμε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών Jose Manuel Campa, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι πολύ καλά. Την ίδια ώρα είδαμε τις τράπεζες να μειώνουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους σε αριθμούς που είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής», δήλωσε ο Jose Manuel Campa.

Ανακοίνωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής των τραπεζών στα τέλη του μήνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτά θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Από την πλευρά του ο Διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, υπενθυμίζοντας ότι η εφαρμογή του μορατόριουμ για τις δόσεις δανείων που εφαρμόστηκε υπέρ των δανειοληπτών την περίοδο του πρώτου lockdown, κατέστη δυνατή χάρη στους κανονισμούς που υιοθέτησε η Αρχή. Ο κ. Ηροδότου είπε πως ήταν σε στενή συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας με την αρχή που μας επέτρεψε να το εκδώσουμε και να διαφυλαχθεί ο κόσμος μας κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το απόγευμα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών συμμετείχαν σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «πως μπορούν να συνυπάρξουν τράπεζες και fintechs».

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν τράπεζες και οι fintechs θα συνεργαστούν ή εάν η αλυσίδα αξίας θα διαχωριστεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε εγρήγορση, να κατανοούμε τις αλλαγές και τις νέες τάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να διασφαλίζουμε ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι δεν παραμένουν απαρατήρητοι, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Αναλύοντας το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα προόδου που έκανε ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

 Η υψηλή κερδοφορία βοήθησε τις κυπριακές τράπεζες να βελτιώσουν τα ποσοστά φερεγγυότητάς τους, ενώ την ίδια στιγμή ο κλάδος ανέφερε πολύ υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Επομένως όλες οι ενδείξεις είναι θετικές αλλά πιστεύω ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης σε ολόκληρη την Ένωση, ανέφερε ο Jose Manuel Campa.

Την ημερίδα παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη εποπτευόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων και εκπρόσωποι του πολιτειακού και επιχειρηματικού κόσμου.