Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη αρχη τραπεζων

 Η ρευστότητα και η κεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κινούνται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου. 

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ηροδότου ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για την αποδοχή της πρόσκλησης να επισκεφθεί την Κύπρο, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Αρχής και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. 

Υπενθύμισε ότι η εφαρμογή του μορατόριουμ για τις δόσεις δανείων κατά την πρώτη περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας κατέστη δυνατή χάρη στους κανονισμούς που υιοθέτησε η Αρχή και έγινε σε συνεργασία την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με αποτέλεσμα να διαφυλαχθούν οι πολίτες κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. 

Ως προς τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως συζητήθηκαν θέματα του τραπεζικού τομέα, καθώς και γενικότερα θέματα της οικονομίας και της επικαιρότητας. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών είπε σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ότι τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα πολύ καλά, συμπληρώνοντας πως παράλληλα οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστά που πλησιάζουν τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Προσέθεσε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσαρμόζονται επί του παρόντος στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο με υψηλότερα επιτόκια και ταυτόχρονα συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στην οικονομία. 

Ο κ. Κάμπα είπε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής του τραπεζικού τομέα στα τέλη του μηνός, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτά τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.