Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός

Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση, για τις πρώτες θετικές αντιδράσεις των τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα, τις προειδοποιεί να μην χαλαρώσουν και να παρακολουθούν στενά τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μάκης Κεραυνός, αναφέρθηκε στη θετική στάση των τραπεζών στην έκκληση του υπουργείου Οικονομικών, με την απορρόφηση μέρους του αυξημένου κόστους λόγω των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά και σε ότι αφορά τα καταθετικά επιτόκια.

«Αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα θετικά βήματα, από όλες τις τράπεζες, γιατί γνωρίζουν καλά ότι η συνεχής βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική σταθερότητα. Η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην υγιή οικονομική κατάσταση και επαρκή βιωσιμότητα των νοικοκυριών μας και των επιχειρήσεων μας», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εύγε προς τις κυπριακές τράπεζες και από το Διοικητή της Κεντρικής, προειδοποιώντας όμως και αυτός, με την σειρά του, πως οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα παραμένουν.

Μάκης Κεραυνός και Κωνσταντίνος Ηροδότου, έστειλαν σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, για την ανάγκη διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζες, Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε ότι η ύπαρξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Το εργαλείο των εκποιήσεων δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μοχλό πίεσης, ώστε να καταλήγουν οι πιστωτές και οι δανειολήπτες σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.»

Σε καταλυτική συνεισφορά των τραπεζών στην οικονομία, έκανε λόγο ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης, με τον Ανώτερο Διευθυντή, Μιχάλη Κρονίδη, να τονίζει πως τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

«Η Κύπρος ως σταυροδρόμι ηπείρων, πολιτισμών και οικονομιών, που συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική, έχει απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε επίπεδο. Η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η δημιουργία ισχυρού τραπεζικού τομέα θα επιφέρει περαιτέρω ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα», τόνισε ο Τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης.


Μιχάλης Κρονίδης, Ανώτερος Διευθυντής Συνδέσμου Τραπεζών

Ο νέος κύκλος κανονικότητας θα επέλθει με πιο λογική επιτοκιακή πολιτική, ναι μεν σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων, αλλά όχι μηδενικά ή ελάχιστα πιο πάνω από το 0%.

Την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, για θητεία ενός έτους, ανέλαβε διαδεχόμενος τον κύριο Κουτεντάκη, στις αρχαιρεσίες που προηγήθηκαν της Γενικής Συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.