Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν θα επηρεαστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για κλείσιμο λογαριασμών Ρώσων υπηκόων από κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε πως δεν υπάρχει ανησυχία αυτή την στιγμή για το ενδεχόμενο «να φύγουν κεφάλαια από τις κυπριακές τράπεζες, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας γιατί γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα». Είπε ακόμη ότι αν φύγουν κεφάλαια, μπορεί να είναι και βοηθητικό για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν σήμερα, είναι δύσκολο να παρακολουθείται ένας μικρός ρωσικός λογαριασμός κατά πόσον προβαίνει σε παράνομες κινήσεις, που είναι αντίθετες με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

Ανέφερε επίσης ότι «λόγω της ρετσινιάς που έχει από το παρελθόν της», η Κύπρος καταβάλλει κάθε φορά μεγάλη προσπάθεια σε ένα θέμα που προκύπτει, όπως αυτό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για να ξεπλύνει το όνομα της, το οποίο καταγράφηκε αρνητικά σε διάφορες εκθέσεις στο παρελθόν.

Ο κ. Κληρίδης εξήγησε πως οι πτυχές που αφορούν το κλείσιμο λογαριασμών, σε όλες τις χώρες γίνεται όταν είναι δύσκολο να επιβλέψεις και όταν έχεις κάποιαν αμφιβολία για αυτούς τους λογαριασμούς», ενώ επισήμανε ότι υπάρχει συνεχής εξέταση των λογαριασμών τους οποίους δυσκολεύεσαι να καταλάβεις από ποιες εργασίες προέρχονται τα χρήματα που κατατίθενται σε αυτούς τους λογαριασμούς.