Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ότι θα αυξήσει, για 13η συνεχόμενη φορά, τα επιτόκια στις 22 Ιουνίου, κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε υψηλό 15 ετών, στο 4,75%, καθώς συνεχίζει να καταπολεμά τον απροσδόκητα επίμονο να υποχωρήσει πληθωρισμό με κίνδυνο η χώρα να καταστεί παγκόσμια εξαίρεση με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού.

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα στοιχημάτισαν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι και στο 6% το 2023 - πολύ πάνω από το επίπεδο που αναμένεται να οδηγήσουν τα επιτόκια τους η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και σε επίπεδο που δεν έχει δει η Βρετανία από το 2000.

Ο Διοικητής της Τράπεζας Άντριου Μπέιλι δήλωσε σε επιτροπή του Κοινοβουλίου την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός χρειάζεται "πολύ περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο" για να μειωθεί και ότι η αγορά εργασίας είναι "πολύ σφιχτή".

Ο Μπέιλι μιλούσε αμέσως μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι οι βασικοί μισθοί τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 7,2%, ετησίως παρουσιάζοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που έχει καταγραφεί ποτέ, εξαιρουμένων των περιόδων όπου τα στοιχεία είχαν αλλοιωθεί από την πανδημία COVID-19.

Αν και οι μισθοί εξακολουθούν να μειώνονται με βάση τον πληθωρισμό, τα στοιχεία για το μισθολόγιο ανάγκασαν τις αγορές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και ώθησαν τις αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σημειώθηκε παρόμοια απότομη κίνηση στα κρατικά ομόλογα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν, στο 8,7%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μαζί με την Ιταλία μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομιών.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι προφανώς πρόκληση για όλες τις κεντρικές τράπεζες, αλλά νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μοναδική πρόκληση", δήλωσε η Katharine Neiss, επικεφαλής Ευρωπαία οικονομολόγος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας PGIM και πρώην αξιωματούχος της BoE.