Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαψεύδοντας εκτιμήσεις ότι λόγω της ρευστής κατάστασης συνεπεία των προβλημάτων της Credit Suisse θα προχωρούσε σε αύξηση 25 μονάδων. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός».

Παράλληλα σε δελτίο Τύπου, ύστερα από τη συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, εάν απαιτηθεί, για να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Διαβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός με ισχυρή θέση τόσο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο όσο και τη ρευστότητα και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παραχωρήσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης αν χρειαστεί και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Η ΕΚΤ τονίζει ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ ψηλός για μεγάλη περίοδο. «Συνεπώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά του επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Έτσι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 3,00%, η διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης στο 2,50% και το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,50%.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από το τέλος του περασμένου Ιουλίου με την σωρευτική αύξηση 350 μονάδων βάσης.