Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Κύπρος παραμένει σταθερά, ο μεγαλύτερος δικαιούχος στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανά κάτοικο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, επισήμανε ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, μετά από την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα, όπως η πανεπιστημιούπολη, τα προγράμματα της Αρχής Ηλεκτρισμού και των δήμων, είτε χρηματοδοτούνται, είτε πρόκειται να εγκριθούν για χρηματοδότηση, όπως το Μουσείο, αποχετευτικά έργα, φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακόμα και το νέο Χημείο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφερε «Συζήτησα με τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών την ισχυρή δέσμευση της τράπεζας ως προς την Κύπρο, τη μελλοντική στήριξη των επενδύσεων προτεραιότητας στη χώρα και την ευρύτερη ανταπόκριση της ΕΤΕπ για τη στήριξη των χωρών που επηρεάζονται από τους συνεχιζόμενους οικονομικούς και εμπορικούς κλυδωνισμούς που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, αποκάλυψε πως σύντομα, θα έρθει στην Κύπρο, τεχνική αποστολή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την στήριξη των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο κύριος Χόγερ τον διαβεβαίωσε, πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποκαλείται και η «κλιματική τράπεζα της Ευρώπης», θα είναι δίπλα στην Κύπρο και όχι μόνο για την παραχώρηση δανείων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός «Αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη και εμπειρίες που διαθέτει το προσωπικό της. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται σύντομα η αποστολή στην Κύπρο, μια τεχνική αποστολή που θα έχει επαφές με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.»

Ο κύριος Χόγερ είχε συναντηθεί νωρίτερα στην παρουσία του Μάκη Κεραυνού, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.