Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οικονομία ύφεση

Ύφεση και τα επακόλουθα αυτής κύματα χρεοκοπίας. Το δυσοίωνο αυτό σενάριο αναδεικνύουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πιαστούν εξ’ απροόπτου οι επενδυτές. Και αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, φαίνονται επαναπαύομενοι από τη βελτίωση των δεικτών των ομολόγων υψηλής απόδοσης και του σταθερά χαμηλού, ποσοστού αθέτησης δανείων.

Στην ετήσια μελέτη που συντάσσει η γερμανική τράπεζα, εκτιμάται ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 το ποσοστό αθέτησης των ομολόγων υψηλής απόδοσης θα ανέλθει στο 9% και το ποσοστό αθέτησης των αμερικανικών δανείων θα φτάσει το 11,3%. Το ευρωπαϊκό ποσοστό αθέτησης κερδοσκοπικών δανείων προβλέπεται να αυξηθεί επίσης στο 5,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο γεγονός αυτό θα οδηγήσουν οι αυστηρές επιτοκιακές πολιτικές των κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι η περσινή έκθεση των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας είχε, σωστά, προειδοποιήσει για το τέλος της εποχής των εξαιρετικά χαμηλών αθετήσεων πληρωμών.

Οικονομία των ΗΠΑ χωρίς τη στήριξη της FED

Η FED δεν αναμένεται να παρέμβει για να στηρίξει την οικονομία, καθώς όπως φαίνεται παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Όπως άλλωστε σχολιάζει το Market Watch, η συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για την επέκταση του ορίου χρέους βάζει οριστικά «ταφόπλακα» σε οποιοδήποτε σενάριο για δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ ως τις επόμενες εκλογές, εκτός και αν προκύψει μια επώδυνη ύφεση.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν, σύμφωνα με το Market Watch, έχουν φτάσει σε συμφωνία για την επέκταση του ορίου χρέους τερματίζοντας τα σενάρια για δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ ως τις επόμενες εκλογές.