Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ6

Στις πέντε χώρες στην ευρωζώνη και στις έξι πρώτες χώρες της ΕΕ, με τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και το 2024, κατατάσσουν την Κύπρο οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη χθεσινή έκδοση των προβλέψεων Κομισιόν, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει επίσης ότι σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι κατά περίπου 1,2% το 2023 και 1% το 2024 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος, «γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της, αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα».

Το ΥΠΟΙΚ αναδεικνύει επίσης ότι σε σχέση με τα δημοσιονομικά, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, στηριζόμενες στις σημαντικές αυξήσεις των εσόδων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης του COVID-19.

«Προβλέπουν τον προϋπολογισμό να παραμείνει πλεονασματικός στο 1,8% του ΑΕΠ το 2023, ενώ για το 2024 το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει περίπου το 2,1% του ΑΕΠ», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 80,4% μέχρι το τέλος του 2023 και περαιτέρω μείωση στο 72,5% το 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ