Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός Μαρίνος Σιζόπουλος

Την ελπίδα όπως υπάρξει σύγκλιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί του θέματος του ΦΠΑ στην απόκτηση και ανέγερση κατοικίας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας πως η Κύπρος έχει καθυστερήσει στη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Κεραυνός επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα αυτό ήταν μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν σε συνάντηση αντιπροσωπεία με τα συμπολιτευόμενα κόμματα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια σύγκλιση στη Βουλή, ούτως ώστε να έχουμε τελειώσει με αυτό το θέμα και να μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», είπε.

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος έχει καθυστερήσει στη θέσπιση αυτού του θέματος, ο κ. Κεραυνός απάντησε λέγοντας βεβαίως και σημείωσε ότι ο περιορισμός που είχαμε ήταν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο διαφορετικά θα έμπαιναν και κάποιες κυρώσεις από την ΕΕ.

«Για αυτό γίνονται αυτές οι συζητήσεις, ούτως ώστε να ληφθεί μια τελική απόφαση, που να εξυπηρετεί κυρίως την κοινωνία μας και την οικονομία φυσικά».

Στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών διαφάνηκε πως οι περισσότεροι βουλευτές φαίνεται να μην αποδέχονται ως έχει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προβλέπει δικαίωμα για 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 170 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλιάδες και 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό.