Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λευκωσια

Απαντήσεις από τεχνοκράτες θα επιδιώξουν οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να λάβουν τελική απόφαση για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

Όπως αναφέρθηκε από βουλευτές μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις ο Έφορος Φορολογίας, το ΕΤΕΚ και ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας.

Οι περισσότεροι βουλευτές φαίνεται να μην αποδέχονται ως έχει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προβλέπει δικαίωμα για 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 170 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλιάδες και 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλιάδες.

Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία επί του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία το 5% ΦΠΑ θα μπορεί να παραχωρηθεί μόνο με βάση της αξία του ακινήτου και όχι με βάση τα τετραγωνικά.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο προεδρεύων, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Επιτροπή βρίσκεται στα τελευταία στάδια της συζήτησης, με την Κυβέρνηση να έχει καταθέσει τις τελικές τις απόψεις και τα κόμματα να έχουν ενώπιον τους πλήρη εικόνα.  

Εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας το συντομότερο δυνατό, είτε ως το νομοσχέδιο όπως έχει τεθεί, είτε με τροπολογίες των κομμάτων.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας την ένσταση του κόμματος στην κυβερνητική πρόταση

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα σωστό και δίκαιο υπό τις περιστάσεις νόμο που θα ρυθμίζει την παραχώρηση του μειωμένου συντελεστή 5%.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μόνη σωστή ρύθμιση του ζητήματος είναι ο καθορισμός του ΦΠΑ στο 5% να ισχύει με το εμβαδόν του ακινήτου και όχι και σε συνδυασμό με την αξία, γιατί η προσθήκη της αξίας θα οδηγήσει, λόγω των γεγονότων που υπάρχουν, σε σοβαρές κοινωνικές ανισότητες με τεράστιες επιπτώσεις και στο επίπεδο των οικογενειών αλλά και στο επίπεδο της κυπριακής οικονομίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι μετά την κατάθεση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου σε αξίες και τετραγωνικά από την κυβέρνηση, θα συνεχιστεί η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα με την παρουσία του ΕΤΕΚ, του διευθυντή τμήματος Πολεοδομίας και Εφόρου Φορολογίας, ούτως ώστε να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που άπτονται των διαδικασιών για τις πολεοδομικές άδειες και για τις αξίες των οικιών και διαμερισμάτων.

O βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι ο στόχος του κόμματος είναι η κατάληξη σε μια απλοποιημένη, ξεκάθαρη και δίκαιη φόρμουλα. Πρόσθεσε ότι δίκαιη φόρμουλα σημαίνει ότι αλλάζεις τη νομοθεσία και δίνεις το δικαίωμα της μεταβατικής περιόδου σε όσους είναι ήδη στη διαδικασία για να μην επωμιστούν απρόοπτα καινούρια έξοδα.