Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγορές Ασία

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν την Παρασκευή μετά από μια γενικά υγιή εβδομάδα, καθώς οι παρατεταμένες ανησυχίες για τον τραπεζικό βρέθηκαν απέναντι στις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι δεσμεύσεις των αρχών να παρέχουν υποστήριξη σε προβληματικές τράπεζες και καταθέτες δημιούργησαν σταθερότητα για του επενδυτές που ανησυχούσαν ότι η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και η εξαγορά της Credit Suisse θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα οικονομική κρίση.

Η όλη αναταραχή ανάγκασε επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τη νομισματική πολιτική ώστε να αποφύγουν περαιτέρω προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας - το ήμισυ από ό,τι αναμενόταν πριν από την πρόσφατη αναταραχή - και υπέδειξε ότι οι αυξήσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν σύντομα, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις ότι θα μπορούσε ακόμη και να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η αύξηση σημειώθηκε καθώς οι κεντρικές τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και τη Νορβηγία αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησαν επίσης τα επιτόκια.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σίγουροι ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να περιοριστεί και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει ακόμα αφού οι προκλήσεις ανάμεσα στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ανάγκης μείωσης του πληθωρισμού, μπορεί να περιπλαίξουν περαιτέρω την κατάσταση για τη Fed, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός λάθους πολιτικής και μια πιθανής ύφεσης.

Αυτές οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές επιβαρύνουν τις μετοχές στην Ασία, παρά τα κέρδη στη Wall Street.

Το Χονγκ Κονγκ παρασύρθηκε από μεγάλες απώλειες στην HSBC, ενώ το Τόκιο, η Σαγκάη, το Σίδνεϊ, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη και το Ουέλινγκτον κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Ωστόσο, η Μανίλα, η Τζακάρτα και η Βομβάη κατέγραψαν άνοδο.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στη ζήτηση από μια πιθανή ύφεση ή περαιτέρω τραπεζική αναταραχή συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι και τα δύο κύρια συμβόλαια αυξήθηκαν ελαφρώς την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την πτώση άνω του 1% που κατέγραψαν.