Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Νέες διαβεβαιώσεις για την ανθεκτικότητα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, στην σκιά των κλυδωνισμών διεθνώς, από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου επανέλαβε, σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει και σημαντική ρευστότητα και σημαντικά κεφάλαια και όχι άμεση έκθεση στα γεγονότα που επισυνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία.

«Φυσικά δεν εφησυχάζουμε μέχρι να επανέλθει ηρεμία στον τομέα αυτό, και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Όμως δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνετή πολιτική και από τις ίδιες τις τράπεζες και από τις εποπτικές αρχές, ώστε η ανθεκτικότητα να κτίζεται κατά την περίοδο που υπάρχει ομαλότητα.», επισήμανε ο κ. Ηροδότου. 

«Έχουμε ξανακερδίσει την αξιοπιστία μας ως κυπριακό τραπεζικό σύστημα και αυτή την αξιοπιστία συμφωνούμε ότι πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Στο τετ α τετ Ηροδότου - Παπαδόπουλου συζητήθηκε επίσης τα ζητήματα του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η ανάγκη γρήγορων και έγκαιρων αναδιαρθρώσεων με φερέγγυους δανειολήπτες, ζήτημα που έθεσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και στους Εκτελεστικούς Διευθυντές των τραπεζών, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη.

Φορείς και κόμματα ζητούν, την ίδια ώρα, αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και ανάληψη πρωτοβουλιών για στήριξη και ελάφρυνση των δανειοληπτών. 

«Η ηγεσία της ΕΤΥΚ θέλει να εκφράσει την απόλυτη συμφωνία της με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, που μεταξύ άλλων υποδείξεων, κάλεσε τις Διοικήσεις των Τραπεζών να επιδείξουν έμπρακτα περισσότερο σεβασμό στους καταθέτες τους, αυξάνοντας τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα που να συνάδουν και με τα δανειστικά επιτόκια», σημειώνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων. 

«Η κυβέρνηση και η ΚΤ δεν μπορεί να μείνουν θεατές στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γιατί το λογαριασμό τον πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ, Βάκης Χαραλάμπους. 

Αυξήσεις επιτοκίων παρά την κρίση

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας μάλιστα σαφές ότι εντός του έτους δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Στόχος η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.

«Αν χρειαστεί να αυξήσουμε το ύψος, να αυξήσουμε τα επιτόκια, θα το κάνουμε.», επισήμανε ο Επικεφαλής FED, Jerome Powell.

Σε τέταρτη αύξηση επιτοκίων προχώρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%, καθώς η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα και υπερτερεί των όποιων άλλων ανησυχιών, όπως σημειώνουν οικονομολόγοι.

Με το βλέμμα στραμμένο στον υψηλό πληθωρισμό, και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%.

Την ίδια πολιτική ακολούθησε και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, που αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια και προϊδέασε για νέα αύξησή τους τον Μάιο.