Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Αποφεύχθηκε την υστάτη η κατάρρευση και τρίτης τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η First Republic Bank, η τράπεζα της ελίτ όπως χαρακτηρίζεται, βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λόγω φυγής καταθετών. Ελαβε ωστόσο ανάσα ρευστότητας 30 δις δολαρίων από ομάδα 11 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, οδηγώντας σε άνοδο τις χρηματιστηριακές αγορές, χωρίς όμως να κατευνάζει το κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των επενδυτών για τον τραπεζικό τομέα.

Στην επάνοδο της ηρεμίας στις αγορές, στόχευε και η τοποθέτηση λίγο αργότερα της αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, για την ανθεκτικότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται βέβαιοι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν.», επισήμανε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.Οι μετοχές της αμερικανικής First Republic Bank υποχώρησαν εκ νέου σήμερα, καταγράφοντας την χειρότερη βδομάδα όλων των εποχών, με το κλίμα ανησυχίας να παραμένει έντονο μεταξύ των επενδυτών.

Με βάση επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αμερικανικές τράπεζες έχουν δανειστεί συνολικά 164,8 δις δολάρια από δύο μηχανισμούς ρευστότητας της FED την τελευταία βδομάδα. 153 δις από το παράθυρο προεξόφλησης, το παραδοσιακό backstop ρευστότητας, που συνιστά ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και 12 δις δολάρια από το νέο backstop έκτακτης ανάγκης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί μόλις την περασμένη Κυριακή

Μέσα σε αυτό το κλίμα και στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η FED καλείται στις 22 Μαρτίου να αποφασίσει κατά πόσο θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, που άρχισε πριν από ένα χρόνο, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού. Οι απόψεις διίστανται.

Καθησάχαζει η ΕΚΤ 

Την απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ακολούθησαν προειδοποιήσεις για ορισμένες τράπεζες που ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε οικονομική πίεση.

Τα δεδομένα σε συνδυασμό και με τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με την ελβετική Credit Suisse, αναλύονται σε ειδική συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αν και οι εκτιμήσεις που εκφράζονται είναι ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ δεν επηρεάζεται.

«Ο τραπεζικός τομέας του ευρώ είναι ανθεκτικός με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί.», τόνισε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστιν  Λαγκαρντ. 

Για περιορισμένο αντίκτυπο από την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομία της Ε.Ε κάνει λόγο και ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης DBRS, αν και αναφέρεται σε αυξημένους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.