Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δες

Η Κύπρος, τα χρυσά διαβατήρια και οι σχέσεις της με τους Ρώσους ολιγάρχες βρίσκονται ξανά στο διεθνές προσκήνιο. Αυτή τη φορά με την προβολή της δημοφιλούς εκπομπής «60 minutes» του δικτύου CBS στις 15 Ιανουαρίου για τις έρευνες που θέλουν την Κύπρο παράδεισο ξεπλύματος χρήματος, κυρίως από Ρώσους ολιγάρχες. Στην εκπομπή μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος είχε σήμερα μία «τουϊτερομαχία» για το θέμα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της εκπομπής, Sharyn Alfonsi, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος έχει στιγματιστεί άδικα. Όπως ανέφερε: «Δεν λέω ότι όλοι πρέπει να εμπιστεύονται την κυπριακή κυβέρνηση. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται κάποιον να την εμπιστευτεί. Εχουμε τις εκθέσεις της αμοιβαίας αξιολόγησης για την Κύπρο 2019 που δείχνουν όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ως Κύπρος ότι είμαστε ένα αξιόπιστο μέλος της ΕΕ. Παραδεχόμαστε ότι στο παρελθόν υπήρξαν λάθη. Αλλά η Κύπρος έχει επίσης στιγματιστεί άδικα»

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάκλησης των διαβατηρίων των ολιγαρχών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σημείωσε ότι έγινε η ανάκληση διαβατηρίων 10 ατόμων και ότι η Κύπρος έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ενώ έχει κατασχέσει 105 εκατομμύρια ευρώ από ρωσικές καταθέσεις. Όταν ωστόσο του ζητήθηκε να δοθεί στην εκπομπή η λίστα με τα ονόματα των Ρώσων ολιγαρχών των οποίων έγινε η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ο κ. Πετρίδης αρνήθηκε αναφερόμενος στους περιορισμούς που υπάρχουν για προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Πετρίδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έγραψε στο Twitter ότι «όταν η απάντηση του Υπ. Οικονομικών της χώρας μας, στις καταγγελίες διαπλοκής που διερευνά το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο ειδήσεων, είναι η συγκάλυψη, τότε αυτός που την πληρώνει στο τέλος της ημέρας είναι η χώρα μας. Αυτόν τον υπουργό θέλει να ξανά διορίσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου…»

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Νικόλα Παπαδόπουλο με δική του ανάρτηση, γράφοντας: «Αν η εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίσατε για προστασία προσωπικών δεδομένων αποτελεί συγκάλυψη σας καλώ να την τροποποιήσετε. Είναι με βάση αυτή τη ν/σ που το ΔΕΚ αποφάσισε πρόσφατα ότι τα δημόσια προσωπικά αρχεία αντίκεινται στο κεκτημένο!».

Αντίδραση για τη συνέντευξη Πετρίδη υπήρξε και από τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργο Κολοκασίδη. Με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η χώρα μας έγινε ρεζίλι διεθνώς για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά στην πιο δημοφιλή ειδησεογραφική εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης («60 Minutes»). Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ασχολήθηκε με τη διακίνηση και το ξέπλυμα χρημάτων Ρώσων ολιγαρχών στον τόπο μας και αυτό προκαλεί θλίψη». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί και άλλοι τηλεθεατές του CBS παρακολούθησαν τον υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ο οποίος δεν μπόρεσε ασφαλώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και το συμπέρασμα είναι ξανά το εξής: Η ασυδοσία της κομματοκρατίας γεννά διαφθορά. Έχουμε την τόλμη να της κόψουμε τα πόδια;».

Ονόματα Ρώσων ολιγαρχών και δήλωση Αμερικανίδας υφυπουργού

Στην εκπομπή «60 Minutes» αναφέρθηκαν ονόματα Ρώσων ολιγαρχών που είναι υπό καθεστώς κυρώσεων και έλαβαν «χρυσά διαβατήρια».  

Η υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Lisa Monaco ανέφερε στην εκπομπή ότι «ακόμη και στην περίπτωση των πιο κακόφημων δρώντων, είτε πρόκειται για τη μαφία, είτε για κυκλώματα κακοποιών, το καλύτερο εργαλείο που έχουμε είναι να ακολουθούμε τα χρήματα» και σημείωσε πως «αποδεικνύεται ότι, όπως και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο, το βρώμικο χρήμα δεν μένει για πάντα στο νησί και συνήθως, ξεπλένεται και επενδύεται σε άλλες, δυτικές Οικονομίες».

 Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων «Όταν δίνεις διαβατήρια σε ανθρώπους που αργότερα καταλαβαίνουμε ότι είναι εγκληματίες, τότε ανοίγεις την πόρτα της Ευρώπης στους εγκληματίες».

Ανέφερε ακόμα ότι οι ολιγάρχες που κατέβηκαν στο νησί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ήρθαν για τις παραλίες. «Μετά το 1989, όταν έκλεψαν την περιουσία του ρωσικού λαού και άρχισαν να χτίζουν τις αυτοκρατορίες τους. Και τότε ίσως φοβήθηκαν ότι κάποια μέρα θα συμβεί κάτι, οπότε ήθελαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να είναι ασφαλή εκτός Ρωσίας. Ετσι έψαχναν για φορολογικούς παραδείσους και εμείς είχαμε πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή εκείνη την εποχή».

  

Μπορείτε να δείτε εδώ την εκπομπή του CBS