Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Κουμπωμένοι είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά στη ζήτηση νέων δανείων μετά τις αυξήσεις στα επιτόκια. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Αντρέας Κωστουρής ανέφερε ότι τους τελευταίους 3-4 μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα δικά της επιτόκια αναφοράς κατά 2,5%.

«Καταγράφεται μια επιβράδυνση του ρυθμού ζήτησης δανείων, ίσως απόρροια των συνθηκών που παρατηρούμε. Η  χρονιά παρά τις δυσκολίες, το πρώτο εξάμηνο «έτρεξε» πάρα πολύ καλά. Δηλαδή υπήρχε η διάθεση και η δυνατότητα από τις τράπεζες να δώσουν δάνεια στην αγορά και υπήρχε και η αντίστοιχη αντιμετώπιση από την αγορά. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε στο €1,7 δις νέα δάνεια. Είναι όμως μεγάλο το ποσό και το ποσοστό της πλεονάζουσας ρευστότητας, δηλαδή οι καταθέσεις στο σύστημα είναι πολύ περισσότερες από τα δάνεια» σχολίασε ο κ. Κωστουρής.

Ερωτηθείς για την ευκολία που μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει δάνειο, ο Εκπρόσωπος Τύπου των Εμπορικών Τραπεζών δήλωσε ότι , «και οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εκπαιδευτεί και έχουν μάθει από τα μαθήματα του παρελθόντος. Είναι όλοι πολύ πιο προσεκτικοί. Και οι τράπεζες σε επίπεδο αξιολόγησης της βιωσιμότητας ενός έργου ή της πιστοληπτικής ικανότητας κάποιου πολίτη να εξασφαλίσει δάνειο και να το αποπληρώσει αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις μετρούν πολύ περισσότερο τις οικονομικές τους δυνατότητες».  Ανέφερε επίσης ότι , «αυτό το πλαίσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι υπευθυνότητα σε επίπεδο δανεισμού και σε επίπεδο δανειοληψίας και δανειοδότησης. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν είναι αρκετά γιατί πάντα οι ανάγκες είναι περισσότερες από τις προσφερόμενες υπηρεσίες στην προκειμένη περίπτωση το χρήμα, ειδικά σε μια περίοδο γεμάτη με προκλήσεις».

Διαφωνούν οι τράπεζες με την αναστολή εκποιήσεων

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Εμπορικών Τραπεζών εξέφρασε τη διαφωνία των τραπεζών με ενδεχόμενη παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων.  «Είμαστε ξεκάθαρα εναντίον της πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων διότι με πρόφαση τα γεγονότα του τελευταίου έτους, η Βουλή επιχειρεί να δώσει νέα επέκταση στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες των εκποιήσεων για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν δάνεια του παρελθόντος. Οπότε δεν βλέπουμε προβλήματα στα δάνεια που έχουν δοθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια και οι δανειολήπτες τους επηρεάζονται από την κατάσταση της πανδημίας, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό ή των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι και επικίνδυνος ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Βουλή τις συστηματικές – πλέον- παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».