Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος οικονομικων κωνσταντινος πετριδης
*Φωτογραφία αρχείου

Εξαιρετικής σημασίας, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, την άνοδο της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών, όπως αναφέρει, «για τις θέσεις εργασίας και εισοδημάτων ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα». 

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ σε γραπτή του δήλωση τονίζει πως αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αλλά «αποτελούν επιστέγασμα των πολιτικών μας και την υλοποίηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης ΄Όραμα 2035΄ το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υιοθετήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας».

«Των πολιτικών που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή που συγκρατούν την αύξηση της ανεργίας την ώρα της κρίσης και των πολιτικών που αυξάνουν τα εισοδήματα ή έστω τα συγκρατούν την ώρα της κρίσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να αυξάνονται το 1ο εξάμηνο του 2022 στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019).

Αναφέρει επίσης ότι οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό  600% (σε σύγκριση με το 2019) γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως τονίζει, την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» και για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος.

«Επιβεβαιώνει ότι αυτό το όραμα, με τις κατάλληλες πολιτικές που ακολουθούμε μετατρέπεται ραγδαία σε πραγματικότητα», υπογραμμίζει.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «είναι η ίδια περίοδος που η χώρα μας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Είναι επίσης η ίδια περίοδος, όπως προσθέτει, «που κατά κανόνα σημειώνονται στις πλείστες χώρες υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που η Κύπρος κατάφερε πολύ σημαντική αναβάθμιση της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, λόγω των επιδόσεων, της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητά της».

Επιπλέον, στη γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «αναμφίβολα διανύουμε ακόμη μια διεθνή οικονομική κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές μας όπως και της κάθε χώρας» και προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίση στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και την αύξηση της τιμής της ενέργειας».

«Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας», αναφέρει και σημειώνει πως η Κυβέρνηση στήριξε «γιατί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό και προνοήσαμε να μπορούμε να στηρίξουμε την ώρα της ανάγκης».

Ο κ. Πετρίδης σημειώνει περαιτέρω ότι «η απάντηση στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί», αλλά «οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης» και «σε αυτά που καταγράφει ο εν λόγω δείκτης, οι στατιστικές της ΕΕ και οι Οίκοι αξιολόγησης».

«Σε αυτές τις πολιτικές είμαστε προσηλωμένοι για να μην ξανανιώσουμε την ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν», καταλήγει.