Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυσικό αέριο

Ο μετρητής πέφτει απότομα στο μηδέν στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου της Gazprom και η Ευρώπη εισέρχεται στην εποχή των παγετώνων. Ένα βίντεο που βρίθει συμβολισμών αναρτήθηκε στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα και το μήνυμα με αποδέκτη την Ευρώπη ξεκάθαρο.

«Ο χειμώνας θα είναι μακρύς».

«Στ΄αλήθεια πιστεύουν ότι μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες Ουκρανούς, να κατακτήσουν περιοχές μιας άλλης χώρας και η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια φοβούμενη τον εκβιασμό τους με το αέριο;», ανέφερε ο Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko.

Τα παιχνίδια με τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 συνεχίζονται, με την Gazprom να επιμένει ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή εάν η Siemens Εnergy δεν επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό.

Στις Βρυξέλλες λαμβάνουν χώρα συσκέψεις επί συσκέψεων για την ετοιμασία του πακέτου μέτρων που θα απαντά στον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας, στην σκιά και του ωμού εκβιασμού του Κρεμλίνου ότι η στρόφιγγα θα παραμείνει κλειστή έως ότου αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.

Η πρόταση της Κομισιόν θα περιλαμβάνει μέτρα για:

  • Μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο Όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
  • Βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει», επισήμανε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που εξελίσσεται, επιχειρείται και ανασύσταση του γαλλογερμανικού άξονα. Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες αλληλοστηριχθούν με ανταλλαγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα.

«Για να το πω απλά. Η Γερμανία χρειάζεται το αέριο μας κι εμείς χρειαζόμαστε τον ηλεκτρισμό που παράγεται από την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τους δύσκολους μήνες που έρχονται, η Μόσχα μοιάζει να το απολαμβάνει και γιατί όχι άλλωστε; Σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητου κέντρου μελετών, η Ρωσία κατάφερε να συσσωρεύσει έσοδα που ξεπερνούν τα 150 δις ευρώ, χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τους τελευταίους 6 μήνες, επωφελούμενη τις υψηλές τιμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ευρώπη προς το αυτοκτονικό βήμα να διακόψει τη συνεργασία της με την Ρωσία, η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας για τον ενεργειακό πόλεμο που μαίνεται.

«Επικράτησε η κυριαρχία της Ουάσιγκτον. Στην ΕΕ ανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν τον ρόλο των προβοκατόρων. Είναι εντελώς αυτοκτονικό, αλλά φαίνεται ότι θα το πάνε μέχρι το τέλος», δήλωσε η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. 

Παρόμοια και η θέση του Τούρκου Προέδρου, που απέδωσε την ενεργειακή κρίση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας, υιοθετώντας το επιχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε μέχρι στιγμής. Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του Πούτιν οδήγησαν τον κύριο Πούτιν να αντιδράσει ανάλογα και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και όλα τα όπλα που διαθέτει και ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του κυρίου Πούτιν είναι το φυσικό αέριο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Μετά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δύσκολο χειμώνα σε οικονομία και ενέργεια προβλέπουν και οι διεθνείς οίκοι. Όλα εξαρτώνται κυρίως από το κατά πόσο ο διακόπτης εφοδιασμού ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μείνει κλειστός. Όλα εξαρτώνται ως εκ τούτου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.