Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διακοπες

Κάποιοι επέλεξαν να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τους κρυμμένος θησαυρούς του νησιού μας. Άλλοι πάλι, αποφάσισαν να φτιάξουν βαλίτσα και να αναχωρήσουν για το εξωτερικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος φέτος θέλησε να κάνει διακοπές, αφού η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός των προηγούμενων χρόνων τους κράτησε για αρκετό διάστημα μέσα στο σπίτι.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Που επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους οι Κύπριοι το γεμάτο προκλήσεις καλοκαίρι του 2022;

Διακοπές εντός και παραλιακά

Ιδιαίτερα τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο η πλειοψηφία του κόσμου λαμβάνει τις άδειες του για τις καλοκαιρινές του διακοπές, οι πολίτες που διάλεξαν να μείνουν στην Κύπρο, ως επί το πλείστον επιλέγουν εξορμήσεις στις παράλιες περιοχές του νησιού.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο ant1live ότι οι παράλιες περιοχές το καλοκαίρι είναι πρώτες στις επιλογές των ντόπιων τουριστών.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, γύρω στο 50% των συμπατριωτών μας επέλεξε την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ένα 30% την Πάφο και το υπόλοιπο ποσοστό που απομένει αφορά πολίτες που προτίμησαν την επαρχία Λεμεσού, Λάρνακας και ορεινά χωριά του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι ντόπιοι τουρίστες αξιοποίησαν το Σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για επιχορηγημένες διακοπές στο έπακρο, αφού τα τελευταία χρόνια έγιναν γύρω στις 750.000 διανυκτερεύσεις και κρατήσεις από περίπου 300.000 συμπατριώτες μας.

«Αν βγάλεις απ’ αυτόν τον αριθμό τον ανήλικο πληθυσμό σημαίνει ένας στους δύο έκανε χρήση του Σχεδίου. Υπήρχε πλειάδα επιλογών με χαμηλές τιμές», δήλωσε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Σε’ αυτό το σημείο εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει, οι τιμές των ξενοδοχείων το 2022 δεν πήραν την ανίουσα, παρά τα αυξημένα κόστη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες απορρόφησαν αυτές τις αυξήσεις για να απομείνουν οι τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Μειωμένο all inclusive

Η πανδημία του κορωνοϊού, το Σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και διάφοροι άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι οδήγησαν στο να μειωθεί σημαντικά το λεγόμενο «all - inclusive».

All – inclusive είναι οι διακοπές που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στην τιμή κράτησης. Εκτός από τη διαμονή, οι πολίτες πληρώνουν ένα πακέτο που συνήθως περιλαμβάνει: φαγητό, ποτό, δραστηριότητες και διασκέδαση.

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι τουρίστες πλέον δεν προτιμούν να πληρώνουν τέτοια ολοκληρωμένα πακέτα, αλλά επιλέγουν να βγουν από το ξενοδοχείο και να απολαύσουν όσα τους προσφέρουν οι τοπικές επιχειρήσεις.

Να αναφέρουμε ότι παρά τα θετικά που ενδεχομένως προσφέρει το all – inclusive στους τουρίστες, η υπερβολική χρήση του στο παρελθόν δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στις ντόπιες επιχειρήσεις, των οποίων ο κύκλος εργασιών μειωνόταν λόγω του ότι ο κόσμος έμενε εντός των ξενοδοχείων.

«Φαίνεται ότι και λόγω του Σχεδίου το οποίο δεν ενέκρινε το all – inclusive, αλλά μόνο πρόγευμα εκεί έγινε μια προσπάθεια να βοηθηθούν κι άλλες υπηρεσίες του επισιτιστικού τομέα στις τουριστικές περιοχές. Πλέον βλέπουμε και από το εξωτερικό ότι μεγάλωσε το ποσοστό τον μεμονωμένων ταξιδιωτών και μειώθηκε ο αριθμός των τουριστών που έρχεται με οργανωμένα σύνολα και ταξιδιωτικούς πράκτορες και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο», είπε ο κ. Ρουσουνίδης.

Στην εποχή της εναλλακτικής διαμονής…

Μπορεί η εναλλακτική διαμονή στις σύγχρονες εποχές που διανύουμε να αποτελεί μια καλή επιλογή για τους τουρίστες, ωστόσο οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ακράδαντα ότι τέτοιου είδους χώροι δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε την ασφάλεια, αλλά ούτε και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

«Θεωρώ ότι σίγουρα ως ένα σημείο ενδεχομένως ένα πολύ μικρό ποσοστό έκανε στροφή στην εναλλακτική διαμονή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση όμως να αντικαταστήσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται στα ξενοδοχεία αλλά και την ασφάλεια, η οποία μετά την πανδημία είναι και ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Ελλάδα και πάλι Ελλάδα

Μεγάλη μερίδα πολιτών επέλεξε φέτος το καλοκαίρι να ταξιδέψει εκτός Κύπρου. Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει πρώτη στις καρδιές και τις επιλογές των Κυπρίων. Την ίδια ώρα, αρκετός κόσμος επέλεξε διακοπές στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είπε «ναι» σε διακοπές στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ισπανία αλλά αι στην Τσεχία.

Ο λόγος που αρκετοί διάλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους ήταν, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Κύπρου και Εκτελιστικό Πρόεδρο της Top Kinisis, Άκη Κελεπέσιη, η ασφάλεια. Λόγω της πανδημίας και των διάφορων μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν σε πολλές χώρες, φαίνεται ότι οι Κύπριοι ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα αφού γνώριζαν τι ισχύει και τι όχι.

«Το θέμα με την Ελλάδα είναι ότι ένιωθαν περισσότερη ασφάλεια λόγω του κορωνοϊού, ήταν κι αυτή η ιδιομορφία φέτος. Κάθε χρόνο πηγαίνουν Ελλάδα, αλλά φέτος ήταν πιο έντονο. Πιστεύω ότι ήταν και τα μέτρα που ισχύσαν σε άλλες χώρες. Οι χώρες της Ευρώπης δεν άνοιξαν ομοιόμορφα και αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο», δήλωσε.

Όσον αφορά τις τιμές και τα ταξιδιωτικά πακέτα, ο κ. Κελεπέσιης εξήγησε ότι δεν έχουν σημειωθεί αυξήσεις αφού οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ωστόσο ο κόσμος πρέπει να προγραμματίζεται έγκαιρα ώστε να βρίσκει τις ευκαιρίες που αυτός αναζητά. Μάλιστα, μας ανέφερε ότι αρκετοί πολίτες ξεκίνησαν ήδη να κάνουν τις κρατήσεις τους για την 28η Οκτωβρίου, με το ενδιαφέρον για ταξίδι στην Αθήνα να είναι αρκετά αυξημένο από τώρα.

Διευκρίνισε ότι, ο λόγος που οι διοργανωτές ταξιδιών δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα πληθωρισμού και ακρίβειας είναι ότι έχουν προαγοράσει τις οργανωμένες θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα ταξιδέψουν 300.000 Κύπριοι στο εξωτερικό, αριθμός ο οποίος μας φέρνει πίσω στο 2019, πριν να κάνει την εμφάνιση της η πανδημία του κορωνοϊού.