Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λευκωσια
*Φωτογραφία Mattpress

Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και η πρωτεύουσα ξεκίνησε ήδη να «αδειάζει». Οι πολίτες άφησαν δουλειά και υποχρεώσεις και έσπευσαν σε παράλια και ορεινά για να απολαύσουν στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως μ’ αυτούς που μένουν πίσω;

Ο Αύγουστος αλλά και γενικότερα η καλοκαιρινή περίοδος για τις επιχειρήσεις της Λευκωσίας αποτελούν «αγκάθι» όσον αφορά τον κύκλο εργασίας τους.

Σε δηλώσεις του στο ant1live ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, υπογράμμισε ότι φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού στην εξίσωση προστέθηκαν οι αυξημένοι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού, η ακρίβεια και η οικονομική κρίση ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο της φετινής χρονιάς προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στους μαγαζάτορες, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, πολλές επιχειρήσεις «χαροπαλεύουν» και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν ανοικτές.

«Οι επιχειρήσεις δυστυχώς στη Λευκωσία κλείνουν η μία μετά την άλλη για διακοπές αναγκαστικά, γιατί δυστυχώς υπάρχει κατακόρυφη πτώση στον κύκλο εργασιών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την καλοκαιρινή περίοδο τα πράγματα για τη Λευκωσία δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού ο κόσμος επιλέγει τα παράλια για διακοπές, με πολλούς από τους πολίτες να κάνουν χρήση και των Σχεδίων για επιχορηγημένες διακοπές του Υφυπουργείου Τουρισμού.

«Ο κόσμος καταλήγει στις παραλιακές περιοχές και είναι δύσκολο να αντέξουν οι επιχειρήσεις, με τον ηλεκτρισμό στα ύψη και όλα τα άλλα που καλούνται να αντιμετωπίσουν», είπε ο Φάνος Λεβέντης.

Μεγάλη μερίδα μαγαζατόρων στην πρωτεύουσα λοιπόν, βάζει προσωρινό «λουκέτο» στις επιχειρήσεις της για περίοδο έως και 30 ημερών. Ως εκ τούτου τα έσοδα που λαμβάνουν εκείνη την περίοδο είναι μηδαμινά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λεβέντη ο συνηθής αριθμός ημερών που κλείνουν οι επιχειρηματίες τα υποστατικά τους είναι 10 με 15 ημέρες.

«Διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα στη Λευκωσία την καλοκαιρινή περίοδο αλλά όχι σ’ αυτόν τον βαθμό που το ζει η Λευκωσία φέτος, αυτό είναι πρωτόγνωρο», σημείωσε ο Φάνος Λεβέντης.

«Δικαιολογημένα παράπονα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ χαρακτήρισε εν μέρει δικαιολογημένα τα παράπονα που εκφράζονται από ορισμένους επιχειρηματίες και αφορούν στην επιχορήγηση διακοπών από πλευράς Κυβέρνησης προς τους πολίτες αλλά μηδαμινή στήριξη στα μαγαζιά της πρωτεύουσας που «πλήττονται» ιδιαίτερα την περίοδο του Αυγούστου.

«Πολύ καλά κάνει η Κυβέρνηση και επιχορηγεί ένα μικρό ποσό στους συμπολίτες μας για διαμονή στα ξενοδοχεία της Κύπρου αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια πρόνοια για τα κέντρα αναψυχής που πλήττονται ενδεχομένως από αυτή τη στήριξη που τυγχάνουν οι συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει κάποιο αντιστάθμισμα», υποστήριξε.

Εξήγησε ότι σαφώς και υπάρχει ικανοποίηση για τους χώρους εστίασης και τα κέντρα αναψυχής στις περιοχές που καταλήγουν οι πολίτες λόγω των επιχορηγημένων διακοπών σε ξενοδοχεία του νησιού, ωστόσο το ορθό, κατά την άποψη του είναι η πολιτεία να ψάχνει να βρει τρόπους στήριξης όλων των επιχειρήσεων.

Τα δύσκολα έπονται

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι η επόμενη χρονιά για τους επιχειρηματίες, αφού οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καύσιμα και ηλεκτρισμό δεν αφήνουν περιθώρια για καμία «ανάσα».

«Ανησυχούν αν θα καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί. Είναι ανησυχητική η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε στις 28 Ιουλίου ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Ενέργειας, μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού. Το νέο πακέτο αφορά στήριξη ύψους €50 εκατομμυρίων το οποίο θα καλύπτει 449.000 οικίες και 111.500 επιχειρήσεις.

Η επιδότηση ωστόσο, θα καλύπτει τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες διμηνιαίας διατίμησης με τα τιμολόγια όπως θα παρουσιαστούν από το Σεπτέμβριο να καλύπτουν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο» για τους μαγαζάτορες, αφού ορισμένοι εξ αυτών πληρώνουν ηλεκτρισμό σε μηνιαία βάση και δεν θα μπορούν να λάβουν στήριξη. Ο Φάνος Λεβέντης κάλεσε τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν, ενώ σημείωσε ότι εδώ και αρκετά καιρό ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση όλων αυτών των προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανταπόκριση μέχρι στιγμής.