Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στα ίδια μηδενικά επίπεδα διατηρήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιούνιο, με τα επιτόκια για την παραχώρηση δανείων να καταγράφουν μικρές αυξήσεις στις κατηγορίες των στεγαστικών και δανείων μέχρι €1 εκατ. και τα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια άνω του €1 εκατ. να παρουσιάζουν μικρή μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,03%, σε σύγκριση με 0,01% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τα επιτόκια δανείων, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 2,89%, σε σύγκριση με 2,91% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,32%, σε σύγκριση με 2,28% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 3,36%, σε σύγκριση με 3,31% τον προηγούμενο μήνα και το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε μείωση στο 2,89%, σε σύγκριση με 2,97% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην πρώτη πράξη αύξησης των βασικών της επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, αποφάσισε τον Ιούλιο την αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο 0% (από -0,5%), ενώ το επιτόκιο για πράξεις αναχρηματοδότησης αυξήθηκε επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,5%. Η κίνηση της ΕΚΤ στοχεύει στην τιθάσευση της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος, στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, και της κρίσης στην Ουκρανία έχει φθάσει σε ιστορικά ρεκόρ στην ευρωζώνη.