Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Χώροι εστίασης, καφεστιατόρια, διαφορετικές μισθολογικές κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία εργαζομένων, το ύψος του πρώτου Εθνικού Κατώταστου Μισθού, το ωράριο εργασίας, καθώς και η απόδοση ή όχι, της ΑΤΑ στον καθορισμό του κατώτατου, αποτελούν τις μεγάλες ανατροπές που προστέθηκαν στις διαφορές εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. 


Προκαλώντας χάσμα αγεφύρωτο και πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που ψάχνει τρόπους γεφύρωσης των τεράστιων διαφορών ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα, η τεράστια ανατροπή, σημειώθηκε στο κατά τα άλλα, κλειστό κεφάλαιο επί Ζέτας Αιμιλιανίδου, αυτό των εξαιρέσεων επαγγελμάτων από την εφαρμογή του Κατώτατου μισθού. Καθώς από τα τρία επαγγέλματα, οικιακές βοηθοί, εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας, ναυτικοί, οι εργοδότες έθεσαν αιφνιδιαστικά, αλλά και με απόλυτο τρόπο, την προσθήκη σειράς άλλων επαγγελμάτων, όπως οι χώροι εστίασης, με βασικό επιχείρημα ότι πέραν του μισθού, σε αυτούς τους εργαζομένους, οι εργοδότες παρέχουν ταυτόχρονα, σίτιση και στέγαση. 


Η διαμονή, συνεπάγεται για τον εργοδότη ένα κόστος περίπου 15% και η σίτιση 10%. Αυτά τα ποσοστά, θα πρέπει να αφαιρούνται από τις απολαβές των εργαζομένων. (π.χ. χώροι εστίασης) 

Μια επίσης νέα ανατροπή που έθεσαν επιτακτικά οι εργοδότες, αφορά στον ηλικιακό διαχωρισμό, που σύμφωνα με τις συντεχνίες αλλάζει και τη φιλοσοφία ενός κατώτατου μισθού. Με επιχείρημα σε τομείς όπως, τα καφεστιατόρια εργάζονται συνήθως νεαρά και ανειδίκευτα άτομα, προτείνουν τρία επίπεδα καταβολής κατώτατου μισθού: 

Εργαζόμενοι: 16 18 ετών 
Εργαζόμενοι: 18 21 ετών 
Εργαζόμενοι: 21 και άνω 

Επικαλούνται επίσης ως επιχείρημα, πως οι υπάλληλοι σε αυτές τις δουλειές, εργάζονται για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, μερικών μηνών. Διαφορά μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προκαλεί και η θέση των συντεχνιών, όπως στην αναπροσαρμογή του κατώτατου, λαμβάνεται υπόψη και η απόδοση της ΑΤΑ. 

Η τέταρτη μεγάλη διαφορά, αφορά το ωράριο. Οι συντεχνίες θέτουν ως βάση τις 38 εργάσιμες ώρες τη βδομάδα, ωστόσο οι εργοδότες ζητούν και δεύτερη κατηγορία, με βάση τις 42 ώρες εργασίας και άνω. Όπως τα καφεστιατόρια, οι υπάλληλοι των οποίων κατά μέσο όρο εργάζονται μεταξύ 42 και 46 ώρες την βδομάδα, λόγω της φύσης της εργασίας. 

Μεγάλη απόσταση και στο ύψος του ποσού, για τον πρώτο εθνικό κατώτατο μισθό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, θέτουν ως αφετηρία τα 924 ευρώ με την πρόσληψη, μικτά, και τα 970 ευρώ έξι μήνες συνεχόμενης εργασίας. Αντιθέτως, η εργοδοτική πλευρά, επιμένει στα 870 ευρώ μικτά, από την πρόσληψη και στα 924 μετά από έξι μήνες συνεχόμενης απασχόλησης. Η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Εργασίας. 


Διαφορετικές εκτιμήσεις και στην μεθοδολογία υπολογισμού του διάμεσου μισθού. Οι συνδικαλιστές προκρίνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και οι εργοδότες της Στατιστικής Κύπρου. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει και αυτή στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος προσανατολίζεται σε λύση μεταξύ των δύο σχολών. 

Από την άλλη, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν μόνο στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής, που είναι η 31η Ιανουαρίου 2023 καθώς και στα μέλη που θα απαρτίζουν την επιτροπή για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. 

Μεγάλη η απόσταση 

Για μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, που καθιστά αδύνατο να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής. Από την άλλη, θεωρεί ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση και γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών, διότι, όπως είπε, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση. 


Σε καμιά περίπτωση, δεν θέλουμε να αφήσουμε την τελική απόφαση στα χέρια της Κυβέρνησης, χωρίς και τη δική μας συνεισφορά. Μας χωρίζει απόσταση. Κόψαμε δρόμο με την μακαριστή Ζέτα, αλλά δεν φτάσαμε σε ακτίνα συμφωνίας όπως παρουσιαζόταν από κάποιους», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.  

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες πως με οδηγία του Προέδρου Αναστασιάδη οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.