Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Ξεκαθάρισε το σκηνικό σχετικά με το ελάχιστο ύψος του κατώτατου μισθού, η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Κούσιου με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις. 

Σύμφωνα με όσα τέθηκαν στο τραπέζι στη χθεσινή συνάντηση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί εθνικό κατώτατο μισθό, κάτω από τα  €924 μικτά, μηνιαίως. 

Σύμφωνα τη ΣΕΚ, ο κατώτατος μισθός για εννέα επαγγέλματα, που είναι παγοποιημένος με Yπουργικό διάταγμα από το 2012, θα έπρεπε, με βάση την αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 3,2% μέχρι το 2020, είναι στα €953, μικτά. 

Όπως δήλωσε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας, Ανδρέας Μάτσας, από τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού, θα επωφεληθούν με άμεση αύξηση στο μισθό τους, γύρω στις 40,000 εργαζόμενοι. 

Η εισαγωγή του κατώτατου μισθού θα αυξήσει τα εισοδήματα του 9% των χαμηλά αμειβόμενων ανθρώπων. Το κόστος στη μισθοδοσία από την εισαγωγή του κατώτατου μισθού είναι μόλις 0.7%

Στο ποσό των €924 ευρώ που καθορίστηκαν ως η αφετηρία της συζήτησης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν την πρόσθεση της ΑΤΑ του 2022 και 2023. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της ΣΕΚ, και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, το 83% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κύπρο είναι το ύψος των μισθών.