Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η θέσπιση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η κατάργηση της διαδικασίας αποπαγοποίησης θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτέλεσαν τα αντικείμενα συζήτησης του δεύτερου σκέλους της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις της προς εκπροσώπους των ΜΜΕ, η πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως το νομοσχέδιο για την αποπαγοποίηση νέων θέσεων στον δημόσιο τομέα βρίσκεται υπό συζήτηση στην επιτροπή, ενώ έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για τις θέσεις που παραμένουν κενές ή παγοποιημένες και είναι σε διαδικασία αποπαγοποίησης και αναμένονται διάφορα στοιχεία.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δημοσιονομικό εύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα προσεγγιστεί με την απαραίτητη σοβαρότητα από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάρει τη σειρά του για να οδηγηθεί στην ολομέλεια μόλις είναι έτοιμο, μόλις είναι ώριμο και μόλις όλα τα μέλη της Επιτροπής έχουν ενώπιόν τους τα στοιχεία που έχουν ζητήσει», ανέφερε σχετικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε πως το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση, «ένα νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο που εξελικτικά θα αφορά ολόκληρο τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Έχουν αντιμετωπισθεί και αδικίες και έχουν ενταχθεί και κατηγορίες που ουδέποτε είχαν συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Παραμένουν κάποια σημεία στα οποία όλοι θέλουμε κάποιες βελτιώσεις και πιστεύουμε ότι θα γίνει πράγματι κάτι καλό, ένα βιώσιμο ταμείο που θα υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες».

Αντιθέτως, ο κ. Κουλλά δήλωσε πως το κόμμα αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό το νομοσχέδιο για πλήρη αποπαγοποίηση νέων θέσεων στο δημόσιο.

«Αναπόφευκτα αυτό θα αυξήσει το μέγεθος της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, που θα πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες, κατά ένα μεγάλο αριθμό. Μέχρι σήμερα, και αυτό είναι που προτιμούμε, η αξιολόγηση των αναγκών που υπάρχουν και της πλήρωσης θέσεων με βάση αυτές τις ανάγκες γινόταν από το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου. Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα, αρχικά με την πανδημία που ανέκοψε μια έντονα ανοδική πορεία, και ακολούθως με τον πόλεμο, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, θεωρούμε πως αυτός ο έλεγχος των αναγκών από το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γίνει πολύ πιο αυστηρός και όχι με μια νομοθεσία να αποπαγοποιηθούν όλες οι θέσεις», προσέθεσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «η δική μας πρόταση νόμου λέει να μην χρειάζεται η έγκριση της Βουλής για την κάλυψη προαγωγών και μόνο και αυτό δεν συνεπάγεται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος καθώς προϋποθέτει αφυπηρέτηση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποπαγοποιεί αυτόματα όλες τις νέες κενές θέσεις εργασίας, δηλαδή μερικές χιλιάδες νέες προσλήψεις, και κάθε τμήμα, κάθε ημικρατικός οργανισμός, κάθε δήμος θα προχωρά ανάλογα με τις διαδικασίες του».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε πως τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και αυτό είναι κάτι το σημαντικό.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως «το πρώτο που έχουμε υποδείξει είναι το ζήτημα της αναδρομικότητας. Η καθυστέρηση εδώ και 10 χρόνια από την πλευρά της πολιτείας δεν μπορεί να οδηγήσει σε θυματοποίηση των εργαζομένων. Έχουμε σημειώσει την ανάγκη να ενισχυθούν οι δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα προστατεύουν τη βιωσιμότητα του ταμείου, έχουμε επισημάνει το γεγονός ότι παραχωρούνται ενισχυμένες εξουσίες στον Υπουργό Οικονομικών ώστε να ρυθμίζει με διατάγματα πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στα νομοσχέδια, ενώ έχουμε σταθεί στην ανάγκη να υπάρξουν επίσης ρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ούτως ώστε καμία κατηγορία εργαζομένων να μην αδικηθεί. Η αναφορά συναντά τα αιτήματα του Συνδέσμου Υπαξιωματικών του κυπριακού στρατού, αιτήματα εκπαιδευτικών και αναμένουμε απαντήσεις επί αυτών των ζητημάτων», επεσήμανε σχετικά.

Για τις νέες θέσεις στο δημόσιο ο κ. Καυκαλιάς είπε πως έχουν ζητηθεί πολλά στοιχεία που χρειάζεται να κατατεθούν ενώπιον της επιτροπής για να μπορέσει να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα.

«Και για αυτό το ζήτημα, το γεγονός ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι ένας παράγοντας που συνυπολογίζεται. Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν προκύπτει κίνδυνος ανατροπής των δημόσιων οικονομικών, μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει λόγο για μειωμένο αριθμό μόνιμων εργαζομένων στο δημόσιο, θα πρέπει ωστόσο να ενημερωθούμε για τον αριθμό των έκτακτων θέσεων αλλά πολύ περισσότερο για τα ποσά που το κράτος συμπεριλαμβάνει στους προϋπολογισμούς για την αγορά υπηρεσιών που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό μόνιμες ανάγκες του δημοσίου και θεωρούμε ότι μπορεί να ξεπερνούν τα ποσά που θα χρειαστούν για να καλυφθούν μόνιμες θέσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα», ανέφερε επί του θέματος.

Τέλος, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό για την δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδη τόνισε ότι «επιβάλλεται να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του ταμείου που θα δημιουργηθεί, οι εξουσίες του Υπουργού Οικονομικών που έχει όσον αφορά το ταμείο μας προβληματίζουν, αλλά και η επενδυτική πολιτική που θα ακολουθηθεί πρέπει να βασίζεται στις νενομισμένες διαδικασίες για να μην έχουμε τα παλιά παρατράγουδα με τα ταμεία συντάξεως. Αυτό το νομοσχέδιο επιλύει προβλήματα δεκαετιών, την ίδια ώρα όμως έχει και σοβαρότατα κενά, με πολλές μεγάλες ομάδες υπαλλήλων».

«Αναφέρω ενδεικτικά τους Συμβασιούχους υπαξιωματικούς (1150 άτομα), οι οποίοι δικαιούνται να συνεχίσουν να εργάζονται για ακόμα 2 τριετίες - πέραν των 57 ετών- και αυτή η δυνατότητα δίνεται μέσα από τους κανονισμούς του Υπουργείου Άμυνας. Σε αυτό το νομοσχέδιο καταργούνται αυτές οι δύο τριετίες, ενώ δεν δίνεται καμία αποζημίωση σε αυτούς τους εργαζόμενους. Ζητήσαμε από το Υπουργείο να διαβουλευτεί μαζί τους ούτως ώστε εφόσον καταργηθούν αυτές οι δύο τριετίες να τους να πάρουν την ανάλογη και σωστή αποζημίωση και να ενταχθούν στο σχέδιο», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως  υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Εκπαίδευση που έχουν μονιμοποιηθεί μετά το 2011 και έχουν αφυπηρετήσει πριν το 2020, οι οποίοι και αυτοί δεν διασφαλίζονται μέσα από το Νομοσχέδιο, κατά συνέπεια και με αυτούς θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση για ένταξη.

«Υπάρχουν επίσης 52 γυναίκες μόνιμοι Υπαξιωματικοί της Ε.Φ. οι οποίες έχουν μονιμοποιηθεί το 2017 και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, τους έχει δοθεί ένα φιλοδώρημα το οποίο ζητείται πίσω αυτή τη στιγμή και το κράτος για δικά του λάθη δεν πρέπει να έρχεται να απαιτεί να τα πληρώσει ο κάθε εργαζόμενος. Οι 52 αυτές Υπαξιωματικοί πρέπει να ενταχθούν επίσης στο σχέδιο ούτως ώστε να έχουν τα ίδια ωφελήματα. Υπάρχουν επίσης και ομάδες που ζητούν εξαιρέσεις, κάτι το οποίο επίσης μας προβληματίζει, όπως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ και την CYTA, οι οποίες έχουν συμφωνήσει και εκπονήσει σχέδιο ταμείου προνοίας, το οποίο λειτουργεί  αυτή τη στιγμή. Τέλος η αναδρομική ισχύ για όσους αφυπηρετούν μέχρι τις 30 του Αυγούστου και δεν θα λάβουν οτιδήποτε, να καλυφθούν και αυτοί μέσα από αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε.