Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στις σοβαρές παράπλευρες απώλειες, από τον ενεργειακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλεμο, μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, βρίσκεται και η Κύπρος. 

Συγκεκριμένα, υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης, την οποία επέτεινε ο ενεργειακός πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία, όλη η Ευρώπη και βεβαίως η Κύπρος, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας. 

Παντού και σε όλα, προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. 

Καύσιμα μόνο προς τα πάνω

Με συνολική αύξηση που υπερβαίνει τα τριάντα σεντ το λίτρο, σε ένα μήνα και στα τρία είδη καυσίμου, σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές του Μαρτίου, οι καταναλωτές βλέπουν με απόγνωση πως δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα στην τσέπη τους η μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που επέβαλε η κυβέρνηση. 

Ενώ, οι υποσχέσεις για επερχόμενες μειώσεις, ακόμα αναμένονται. 

«Σε ένα μήνα περίπου, τελειώνει η επιδότηση του φόρου κατανάλωσης, από την κυβέρνηση. Άρα θα έχουμε ακόμη αυξήσεις, γύρω στα οκτώ σεντ», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.  

«Δέκα σεντ, θεωρώ ότι είναι λογικές οι αποκλίσεις, διότι έχουμε βενζινάδικα στην πράσινη γραμμή, έχουμε βενζινάδικα της Α εταιρίας, της Β εταιρίας. Έχουμε και κάποια φαινόμενα, όπως εντοπίσαμε και σε άλλες περιπτώσεις, που για την ώρα δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε», είπε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Προστασίας Καταναλωτών, Αντώνης Ιωάννου. 

Ακριβαίνει το ψωμί 

Τα δυσάρεστα νέα έχουν και συνέχεια. 

Καθώς, έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοποιητικά προϊόντα, ενώ, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αρτοποιών, με τις πρόσφατες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το ρεύμα, είναι άγνωστο το ύψος των αυξήσεων που θα επιβληθούν. 

«Οι αυξήσεις που δεχόμαστε από τους προμηθευτές μας, είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες. Αυτό που μας τρομάζει είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Η κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο ήταν 18,3 σεντ, τον Μάρτιο έγινε 24, 23,95. Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση, που ο καθένας κάθε μήνα, αναβαθμίζει τις τιμές του σε διάφορα προϊόντα για να μπορέσει να επιβιώσει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών, Λάκης Σαββίδης.  

Επάρκεια στα σιτηρά 

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, είχε την Τετάρτη (27/04) συνάντηση με αλευροβιομήχανους και εισαγωγείς σιτηρών. 

Με το Υπουργείο Γεωργίας, Κώστα Καδή, να διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση, και μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, τουλάχιστον για τους επόμενους τρείς μήνες. 

«Η Κύπρος διαθέτει επάρκεια σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς, αλλά παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Παρόλο, που η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλες χώρες, δεν έχει σε σοβαρό βαθμό εμπορικές ή άλλες σχέσεις με Ρωσία και Ουκρανία, ούτε και επηρεάζεται άμεσα από τον εν εξελίξει ενεργειακό πόλεμο Δύσης και Ρωσίας, καθώς δεν χρησιμοποιεί ακόμη φυσικό αέριο, εντούτοις, καταιγιστικές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας. 

Σε βαθμό, μάλιστα, που πλήττονται καίρια, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και η καθημερινότητα του κύπριου πολίτη, όπως για παράδειγμα οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, αυξήσεις στην ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά εμπορεύματα, αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σημαντικές οι επιπτώσεις, επίσης σε γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς και στις επιχειρήσεις. 

Με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, η ακρίβεια ρίχνει σε χαμηλότερα επίπεδα την κατανάλωση, μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η κυπριακή οικονομία γενικότερα, απειλείται από τις σοβαρότατες επιπτώσεις, κυρίως στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στην πορεία ανάκαμψης.