Ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Κύπρος τίμησε με κάθε λαμπρότητα την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τον ηρωικό έπος του 1821.
Οι εορτασμοί άρχισαν με την πανηγυρική δοξολογία για την διακοσιοστή τέταρτη επέτειο από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής.
Παρέστησαν επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία, εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, ενώ της δοξολογίας για την επέτειο της Εθνεγερσίας προηγήθηκε θεία λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Γεράσιμος Σιασος - Πρύτανης ΕΚΠΑ
«Οπως τότε έτσι και τώρα, ο Αγώνας συνεχίζεται. Με πίστην, καρτερία και επίγνωση της Εθνικής μας ευθύνης. Όπως ο ξεσηκωμός του 1821, συνένωσε τότε τους Έλληνες, έτσι και σήμερα η μνήμη αυτής της Επανάστασης, που οδήγησε του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οφείλει να μας αφυπνίζει και να μας ενώνει.
Στο δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για διαχρονικά διδάγματα και μηνύματα που προκύπτουν από τον εθνικό αγώνα του 1821 .
«Και το μήνυμα είναι πολύ απλό: Όταν ξεκινούσε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα: στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Και ακριβώς από αυτή την προσπάθεια που και μείς παίρνουμε τη δύναμή για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, πέραν του μισού αιώνα μετά, για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.»
Πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν και στους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας.
Πλήθος κόσμου στη μεγάλη παρέλαση στη Λευκωσία
Με κάθε λαμπρότητα και με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση για να τιμηθεί η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην παρουσία πλήθους κόσμου, της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας και άλλων επισήμων.
Μαθητές και μαθήτριες τίμησαν τη θυσία των αγωνιστών της εθνικής παλιγγενεσίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, την πρόεδρο της Βουλής, υπουργούς και τον πρέσβη της Ελλάδος δέχθηκαν το χαιρετισμό της παρέλασης από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.
Υπό τους ήχους της στρατιωτικής μουσικής της Εθνικής Φρουράς και της φιλαρμονικής της Αστυνομίας παρέλασαν, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, οι αιχμάλωτοι πολέμου του 1974.Παρέλασαν σπουδαστές και σπουδάστριες Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων και γυμνασίων, με το θερμότερο χειροκρότημα να αποσπά το απόσπασμα που έφερε πλακάτ με τα ονόματα των κατεχόμενων σχολείων της Κύπρου καθώς και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Σωματεία, μεταξύ αυτών και των κατεχόμενων μας Δήμων και κοινοτήτων και άλλα οργανωμένα σύνολα.
Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν την παρέλαση με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι πήγαν για να καμαρώσουν τα παιδιά και τα αδέρφια τους.
Δηλώσεις πολιτών
«Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα και το έθνος. Ήρθαμε να καμαρώσουμε τα νιάτα. Παρελαύνει η κόρη μου και θα απολαύσουμε όλα τα παιδιά.»
«Ήρθα εδώ να δω την αδερφή μου»
« Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες»
«Ήρθα να καμαρώσω το γιο μου. Ήρθαμε να γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου 1821 και επίσης τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι διπλή γιορτή και σήμερα εδώ γιορτάζουμε αυτές τις δύο σημαντικές ημέρες.»
Αυξημένα ήταν και φέτος τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, για την ομαλή διεξαγωγή της σημερινής παρέλασης.
Η Λεμεσός τίμησε με εθνική υπερηφάνεια την 25η Μαρτίου
Με τον χαρμόσυνο ήχο των καμπανών να ηχούν και την τελετή έπαρσης της σημαίας μπροστά από το Διοικητήριο στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Λανιτείου Λυκείου, με άγημα της Εθνικής Φρουράς να αποδίδει τιμές, άρχισαν το πρωί οι εορτασμοί για την εθνική παλλιγενεσία στη Λεμεσό.
Στις δέκα το πρωί τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Νάπας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, μπροστά από το διοικητήριο.
Ενώ οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με τη μεγαλειώδη παρέλαση στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με πλήθος κόσμου να την παρακολουθεί. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.
Στην παρέλαση συμμετείχαν παλαίμαχοι αγωνιστές, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, Οδηγοί, Πρόσκοποι, μέλη της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και τμήματα της Εθνικής Φρουράς, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης.
Με λαμπρότητα τιμήθηκε στη Λάρνακα η εθνική επέτειος
Η διπλή γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τιμήθηκε στη Λάρνακα. Οι εορτασμοί άρχισαν με την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης χοροστατούντος του μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου.
Ακολούθως η μαθητιώσα νεολαία υπερήφανα παρέλασε στην παραλιακή λεωφόρος των Φοινικούδων.
Μαθητές, φοιτητές, οδηγοί και πρόσκοποι, κέρδισαν το θαυμασμό του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να τους χειροκροτήσει.
Ξεχωριστές στιγμές της παρέλασης αποτέλεσαν η μαθήτρια του Γυμνασίου Δρόσιας, που κρατούσε τη σημαία του σχολείου της καθισμένη σε αμαξίδιο και η παρέλαση του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.
«Η αυταπάρνηση και το φρόνημα των ηρώων του 21 και του 55 καθώς και η ακλόνητη πίστη τους στις πανανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι τα υψηλά ιδανικά που πρέπει να καθοδηγούν και το δικό μας αγώνα.»
Η πανηγυρική Δοξολογία στο Παραλίμνι, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού.
Δοξολογία και παρέλαση στο Παραλίμνι για την 25η Μαρτίου
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων και η καθιερωμένη παρέλαση επί της λεωφόρου 1ης Απριλίου που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.
Μαθητές και μαθήτριες, πρόσκοποι και έφεδροι της Εθνικής Φρουράς, δέχθηκαν το πιο ζεστό χειροκρότημα από τους πολίτες οι οποίοι παρακολουθήσαν την παρέλαση για την 25η Μαρτίου.
Η Πάφος τίμησε τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου
Με δέουσες τιμές και την πρέπουσα λαμπρότητα τιμήθηκε και στην Πάφο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.
Η δοξολογία για την επέτειο του επικού αγώνα του έθνους για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, τελέστηκε από τον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Ακολουθήσε κατάθεση στεφάνων στο προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Πάφου ενώ στην καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, μετείχαν μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτήριων της επαρχίας, σωματεία, οργανώσεις και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης ενώ παρέστησαν Τοπικές αρχές , εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, γιορτάστηκε και στην Πόλη Χρυσοχόους με δοξολογία στον ιερό ναό Αποστόλου Αντρέα και παρέλαση, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.
Διαβάστε επίσης:
Συγκινητικές εικόνες: Παρέλασαν οι μικροί ήρωες στο Παιδοογκολογικό του Μακάρειου