Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Ειλημμένη και ανεξάρτητη της νέας δημόσιας σύγκρουσης μεταξύ Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, είναι η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας για σύσταση Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκείνο που μένει συνεπώς να διευκρινιστεί είναι ο χρόνος ανακοίνωσης της, που δεν θα αργήσει, και κυρίως το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

«Τους σχεδιασμούς μας σε σχέση με δύο κορυφαίους θεσμούς τους έχω προαναγγείλει από τις 29 Ιανουαρίου όταν παρουσίαζα το τι θα πράξει η Κυβέρνηση εντός του 2024. Άρα, δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 αν και οι αρχικές σκέψεις του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν όπως η μετάβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να γίνονται και δεύτερες σκέψεις, δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας και ο διαχωρισμός του ρόλου του δημόσιου κατήγορου από τον νομικό σύμβουλο του κράτους, θα έχει αμεσότερη ισχύ.

«Ετοιμάζονται συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας. Λειτουργούμε άμεσα, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά που συζητούνται αυτή την περίοδο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Κυβερνητικές πηγές, με την υποσημείωση πάντα  ότι δεν  τρέφουν αυταπάτες,  δήλωναν στον ΑΝΤ1 πως θα ήταν ευχής έργον αν ο κ. Μιχαηλίδης συμφωνούσε ή αναγκαζόταν έστω να συμφωνήσει με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αναφορά που παραπέμπει σαφώς  στην έκβαση της επικείμενης αίτησης του Γενικού και του  Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα  στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά.  Έστω και αν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης τήρησε και σήμερα διακριτικά αποστάσεις από το ζήτημα.

«Μπορείτε να ρωτήσετε τη Νομική Υπηρεσία, δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, δεν είναι, όπως είπα και χθες, μια ευχάριστη κατάσταση. Από κει και πέρα η Κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία έχει σχεδιασμούς, τους ανακοίνωσε στις 29 Ιανουαρίου και βάσει αυτών των σχεδιασμών προχωρούμε.», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κύκλοι από την Νομική Υπηρεσία δήλωναν στον Αντ1 πως η καταχώρηση της αίτησης κατά του Γενικού Ελεγκτή εάν δεν είναι θέμα ωρών, δεν αποκλείεται  να γίνει και εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προεργασία έχει ολοκληρωθεί. Έχει συγκεντρωθεί και αξιολογηθεί ένας τεράστιος όγκος γεγονότων και δεδομένων, ο οποίος όπως εικάζεται μπορεί να στοιχειοθετήσει ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ανάρμοστη συμπεριφορά και σοβαρή αμέλεια καταλογίζει στον Γενικό Ελεγκτή  και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, με αφορμή σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που κυκλοφόρησε χθες.

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία παραβίασε θεμελιώδεις αρχές ελέγχου καθώς και τα ίδια τα πρότυπα ελέγχου που οφείλει να ακολουθεί ως Ανώτατο Ελεγκτικό Ίδρυμα του Κράτους. Ως εκ τούτου διαφαίνεται να υπάρχει σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του Γενικού Ελεγκτή σε βάρους του ελεγχόμενου που είναι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου», ανέφερε η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλογίζει στην Έφορο Εσωτερικού  Ελέγχου ανάρμοστη συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, καθώς όπως ισχυρίζεται υποβάθμισε και δε διερεύνησε ως έπρεπε καταγγελίες σε βάρος λειτουργού της υπηρεσίας για σύγκρουση συμφέροντος.