Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο 17χρονος Χασάν Ζαλούκλ από την Συρία, στις 12 Δεκεμβρίου επιβιβάστηκε σε μία βάρκα που απέπλευσε από το Λίβανο με προορισμό την Κύπρο. Ερχόταν να συναντήσει την μητέρα, την αδελφή και τον πατριό του, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Έκτοτε αγνοείται. Η βάρκα στην οποία επέβαινε με άλλους 84 μετανάστες δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της.

Η οικογένεια του ανοίγει την καρδιά της στον ΑΝΤ1 και μοιράζεται το δράμα που βιώνει. Από τον εμφύλιο στη Συρία, οπότε και σκοτώθηκαν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, και την απόφαση να ταξιδέψει με μια βάρκα για την Κύπρο.

Remas Zalookl - Αδελφή 17χρονου αγνοούμενου

«Αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ για μια καλύτερη ζωή. Τίποτα δεν πήγαινε καλά στη Συρία».

Μητέρα και κόρη έφτασαν στην Κύπρο στις 7 Δεκεμβρίου για να συναντήσουν τον σύζυγο και πατριό τους, ο οποίος είχε έρθει στη χώρα μας νωρίτερα. O Χασάν έμεινε πίσω, στις ακτές του Λιβάνου και το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου τους ειδοποίησε ότι απέπλευσε για την Κύπρο.

Fedia Safeh - Μητέρα 17χρονου αγνοούμενου 

«Το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου του μίλησα για τελευταία φορά. Μου είπε ότι όλα ήταν καλά. Ότι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι δυόμισι ώρες προηγουμένως και ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησα με τον γιο μου»

Η οικογένεια του Χασάν όπως και των άλλων 84 ανθρώπων που επέβαιναν στη βάρκα ζητά να μάθει την αλήθεια.

Τί συνέβη τις πρώτες ώρες της 12ης Δεκεμβρίου και πώς χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι.

Όλες τους οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό.

Munther Ahmed Lahmad - Πατριός 17χρονου αγνοούμενου 

«Επικοινωνήσαμε με αυτούς που διοργανώνουν αυτά τα ταξίδια, με τους εκπροσώπους των παράνομων διακινητών. Αλλά είναι ξεκάθαρο. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν ώστε να μην μάθουμε την αλήθεια. Δεν θέλουν να βγαίνουν πληροφορίες για τη δράση τους προς τα έξω. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με την Κυβέρνηση του Λιβάνου. Τίποτα».

Τους πωλούν μόνο ελπίδες 

Σε κερδοφόρα επιχείρηση εξελίσσονται για τους παράνομους διακινητές τα ταξίδια των μεταναστών προς το άγνωστο, αλλά με δήθεν προορισμό ένα καλύτερο μέλλον.

Η οικογένεια Ζαλούκλ, η οποία έχασε στον εμφύλιο του πολέμου τους δύο μεγαλύτερους γιους της, πλήρωσε συνολικά  εννέα χιλιάδες δολάρια για να αγοράσει τις ψεύτικες ελπίδες που της πούλησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση των διακινητών.  

Remas Zalookl - Αδελφή 17χρονου αγνοούμενου

«Βρήκαμε κάποιον μέσω Facebook που διαφήμιζε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι παράνομοι διακινητές. Μας έδωσε το τηλέφωνο κάποιου άλλου, επικοινώνησα μαζί του μέσω WhatsApp και αυτός μας παρέπεμψε στον παράνομο διακινητή. Ήταν ο μεσάζων μεταξύ του διακινητή και εμάς».

Το ταξίδι ελπίδας που τους υποσχέθηκαν μετατράπηκε σε εφιάλτη. Από τον Δεκέμβριο κλαίνε ασταμάτητα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου και φιλοξενούνται με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ στην ερώτηση σε τι ελπίζουν για το μέλλον, η απάντηση δόθηκε με δάκρυα και κλάμα βουβό.

Fedia Safeh - Μητέρα 17χρονου αγνοούμενου 

«Από τότε που φτάσαμε ξεχάσαμε τι θα πει ευτυχία. Ξυπνούμε και κοιμόμαστε στο ξενοδοχείο με αυτό τον πόνο. Χάσαμε και τον μικρότερο γιο μας. Δεν ξέρουμε που να αποταθούμε για βοήθεια. Ακόμη και ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει την παραμικρή πληροφορία.» 

Munther Ahmed Lahmad - Πατριός 17χρονου αγνοούμενου 

«Ακόμα κλαίμε για τους δικούς μας ανθρώπους. Μερικοί από τους συγγενείς έχουν τυφλωθεί από το κλάμα. Θέλουμε απλά να μάθουμε την αλήθεια. Αν ζουν ή όχι. Ώστε να τους πενθήσουμε όπως τους αξίζει.»

Μην μας προδώσετε, βοηθήστε μας να μάθουμε την αλήθεια για τις 85 ψυχές που αγνοούνται, το μήνυμα που έστειλαν καταληκτικά, μέσω του ΑΝΤ1.