Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ujyh

Το εμπορικό κέντρο Bondi Westfield του Σίδνεϊ άνοιξε ξανά την Πέμπτη για πρώτη φορά από τότε που ένας άνδρας με μαχαίρι σκότωσε εκεί έξι άτομα το Σάββατο πριν τον πυροβολήσει η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπεύθυνοι του εμπορικού κέντρου Westfield, που απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από την εμβληματική παραλία Bondi Beach της πόλης, επέτρεψαν στους κατοίκους να εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και ένα λευκό ανθοστόλιστο αφιέρωμα να έχει τοποθετηθεί στον δεύτερο όροφο.

Δακρυσμένα πρόσωπα

Πολλοί έκλαιγαν καθώς περπατούσαν στους διαδρόμους, με τις διαφημίσεις στις ψηφιακές οθόνες να αντικαθίστανται από μαύρες κορδέλες. Οι κανονικές συναλλαγές θα συνεχιστούν την Παρασκευή, ενώ την Κυριακή αναμένεται να γίνει μια ολονυκτία με κεριά, όπου οι πολίτες θα θρηνήσουν τα θύματα.

«Δεν ήταν πολύ ωραίο να περπατάω εκεί, προφανώς μου έφερε πίσω ορισμένες αναμνήσεις», δήλωσε ο Βίνι Γιοβανόφσκι, 33 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του καφέ Glo Bar στον πέμπτο όροφο του εμπορικού κέντρου και ήταν μάρτυρας των επιθέσεων. «Αλλά εννοώ ότι έχουμε πολλή αγάπη και υποστήριξη από την κοινότητα. Όλοι είναι πολύ ευγενικοί μεταξύ τους.»

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς υπογράφει ένα βιβλίο συλλυπητηρίων

Το χρόνικό του εγκλήματος

Το Σίδνεϊ, μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο, υπέστη τη Δευτέρα τη δεύτερη επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρεις ημέρες, αφού η αστυνομία δήλωσε ότι ένας έφηβος μαχαίρωσε έναν επίσκοπο στα δυτικά της πόλης. Ο δράστης του Σαββάτου, ο 40χρονος Joel Cauchi, έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, δήλωσαν η αστυνομία και η οικογένειά του.

Φορώντας βερμούδα και φανέλα της εθνικής Αυστραλίας για το ράγκμπι, έτρεξε μέσα στο εμπορικό κέντρο με ένα μαχαίρι, μαχαίρωσε θανάσιμα έξι ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 12 πριν σκοτωθεί από την επιθεωρητή Έιμι Σκοτ.

«Θα μπορούσα να ήμουν ένας από τους ανθρώπους που μαχαιρώθηκαν»

Η Martine Wachtenhein, 66 ετών, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που επισκέφθηκαν το εμπορικό κέντρο την Πέμπτη, πνίγηκε στα δάκρυα καθώς αφηγούνταν πώς ο Cauchi πλησίασε σε απόσταση τριών ή τεσσάρων μέτρων πριν ο Guerot τον αναγκάσει να υποχωρήσει.

«Θα μπορούσα να ήμουν ένας από τους ανθρώπους που μαχαιρώθηκαν», είπε, πνίγοντας τα δάκρυά της. «Αν μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα σε αυτόν τον όμορφο άνθρωπο, αυτό θα ήταν το καλύτερο πράγμα… Θέλω να τον ευχαριστήσω. Δεν νομίζω ότι αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο που είχε σε μένα- χάρη σε αυτόν κατάφερα να ξεφύγω».

Δείτε το βίντεο

Πηγή: in.gr