Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Καθησυχαστικό, τουλάχιστον προσώρας, εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ενδεχόμενους κινδύνους στην Κυπριακή Οικονομία από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Κεραυνός, συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη κατά την οποία ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και τυχόν επιπτώσεις αυτών στην κυπριακή οικονομία.

Εξετάστηκαν όλοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την οικονομία και οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από μια ενδεχομένη κλιμάκωση της κρίσης.

«Ανταλλάγησαν απόψεις για το σχεδιασμό και τις προληπτικές δράσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, για την ώρα δεν διαφαίνονται οποιοιδήποτε κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, για τις αναγκαίες ενέργειες και τη λήψη μέτρων», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης δεν φαίνεται να προκύπτουν, ορατές μέχρι στιγμής συνέπειες και στον τομέα του κυπριακού τουρισμού.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, με παρέμβαση στην εκπομπή του Αντένα Μέρα Μεσημέρι, σημείωσε την ψύχραιμη αρχική αντίδραση των αγορών μετά τα ιρανικά κτυπήματα κατά του Ισραήλ. Ωστόσο υπέδειξε ότι εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί περισσότερο, τότε θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κυρίως του πετρελαίου.

« Εάν υπάρξουν κάποιες αποφάσεις είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη που ενδεχομένως να επηρεάσουν την παραγωγή του πετρελαίου, σίγουρα θα οδηγήσουν τις τιμές προς τα πάνω και όχι μόνο γιατί αβεβαιότητα ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενδεχομένως να δούμε μειώσεις στα χρηματιστήρια.», σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι συνεχώς σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ξένες υπηρεσίες. Έχουν ενισχυθεί τα μέτρα σε υποδομές, κτίρια και χώρους κυρίως ισραηλινών συμφερόντων.

«Τα αυξημένα μέτρα είχαν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται μετά την 7η Οκτωβρίου. Έχουν αξιολογηθεί τα υφιστάμενα και εκεί που υπήρχε η ανάγκη ενίσχυσης αυτών των μέτρων, αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση ζητά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των τελευταίων περιφερειακών εξελίξεων.

«Απέναντι σε μια τέτοια κρίση μοναδική έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του θα πρέπει να είναι η ασφάλεια της χώρας και η αποφυγή ενεργειών και αποφάσεων που βάζουν τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα και την εκθέτουν διεθνώς», σημείωσε το ΑΚΕΛ.