Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κλξο΄

Στάση σιωπής τηρεί μέχρι στιγμής η Άγκυρα για την μεγάλη κρίση που προκλήθηκε με την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η Άγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως σε αυτή τη νέα κρίση, ούτε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά ούτε και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η μόνη ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ από χθες το βράδυ ήταν να συγχαρεί μέσω της πλατφόρμας Χ για την επέτειο 97 χρόνων από ίδρυση της ‘Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης’, αλλά καμιά αναφορά στην επίθεση Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Πάντως πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μια δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας για να ταχθεί ανοιχτά εναντίον του Ισραήλ, ωστόσο από την άλλη η πρόσφατη προσπάθειά της να προσεγγίσει τη Δύση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Ακόμη και το ραντεβού του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαϊου θα μπορούσε να ακυρωθεί από μια λάθος κίνηση της Άγκυρας. Πολιτικοί αναλυτές λένε πως η Άγκυρα έχει δύο επιλογές, ή να ταχθεί ενάντια στο Ισραήλ και υπέρ Ιράν, ή να τηρήσει στάση ισορροπίας, όπως έκανε και με Ουκρανία.

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση είναι σε στάση αναμονής. Δεν υπάρχει σχολιασμός.

Ωστόσο τα μικρά ισλαμικά κόμματα όπως της Νέας Ευημερίας του Φατίχ Ερπακάν που κατάφερε να ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του κατά τις δημοτικές εκλογές και το ακραίο ισλαμικό κόμμα Hüda Par καλούν από χθες το βράδυ την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τις νατοϊκές βάσεις του Κιούρετσικ και Ιντσιρλίκ. Το Hüda Par αποκαλούσε τη βάση ραντάρ του Κιούρετσικ ως το «μάτι του Ισραήλ».

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν αρχηγός του Κόμματος Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου τήρησε πιο μετριοπαθή στάση και μέσω Χ κάλεσε την κυβέρνηση να στήσει τραπέζι κρίσης, να επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς και να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα υποστηρίζοντας πως όσο υπάρχει ένταση στη Γάζα η ένταση στην περιοχή θα κλιμακώνεται. Κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει από Αμερικανούς να μην χρησιμοποιήσουν τη βάση Ιντζιρλίκ για τις ανάγκες του πολέμου και τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να ξεκινήσει άμεσα περιοδεία στις χώρες της περιοχές. 

Υπάρχουν ακόμη και φωνές όπως του εθνικιστικού κόμματος Πατρίδας που ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με το Ιράν για να αποτραπούν μεταναστευτικές ροές, καθώς και να κηρυχθεί άμεσα κατάσταστη έκτακτης ανάγκης.