Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θγ

Από το κακό στο χειρότερο. Η σχολική βία και παραβατικότητα έχει πλέον προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ακραία περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, χρήσης ναρκωτικών, ακόμα και εγκληματικών ενεργειών.

Κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αστυνομίας και υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας στην κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας  της βουλής, η δραματική αύξηση των φαινομένων, ενώ την ίδια ώρα   που αρμόδιοι και αναρμόδιοι  ρίχνουν  ο ένας στον άλλο, το μπαλάκι της ευθύνης για την πάταξη των ακραίων αυτών φαινομένων.

Πάυλος Μυλωνάς – Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

«Παραδέχτηκαν οι ίδιοι την έλλειψη συντονισμού, της αποφασιστικότητας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης.  Ολες οι καταγγελίες που έρχονται στους βουλευτές και σε μένα και είναι πολλές, για σοβαρά εγκλήματα τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα κινητοποιούσαν το σύμπαν, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά πλέον. Και είναι υποχρέωση τους αυτοί που εντέλλονται από το λαό να πάρουν αποφάσεις και να λυσουν το πρόβλημα».

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο το σχολείο, αφορά και την οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα, επισημαινει από την πλευρα της η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου. Προσθέτοντας πως έχουν θεσμοθετηθεί σειρά μέτρων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τα οποία αφορούν στον ρόλο του σχολείου. 

Αθηνά Μιχαηλίδου – Υπουργός Παιδείας

«Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, μόνο από το σχολείο το φαινόμενο και δυστυχώς και πάλι, συνεχίζεται και μετά το σχολείο. Βλέπουμε στα γήπεδα τι συμβαίνει, βλέπουμε στην κοινωνία. Αρα έχει γίνει αντιληπτό, από όλους ότι το θέμα δεν αφοράς μονο το σχολείο. Το σχολείο αναλαμβανει την ευθύνη που του αναλογεί, έχει ήδη προβεί σε σειρά μέτρων».

Σύσσωμη η επιτροπή παιδείας, καλεί εκτελεστική εξουσία, αστυνομία και εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να εφαρμοσουν την νομοθεσία,παράλληλα με την δημιουργία δομών για στήριξη θυμάτων και θυτών, από εξειδικευμένους γιατρούς.

Γιώργος Καρουλλάς – Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ

«Ποιος συντονίζει τις διαδικασίες, την εμπλοκή των αρχών, είτε σχολείου, είτε ψυχολόγων- ψυχιάτρων, είτε αστυνομίας, είτε κοινωνικής προνοιας. Ολοι αποτελούν κρίκους της αλυσίδας, πρόληψης και καταστολής, διαχείρισης και χρειάζεται ουσιαστικά ξεκαθάρισμα ρόλων».

Αλέκος Τρυφωνίδης – Βουλευτής ΔΗΠΑ

«Το θύμα είναι στο ίδιο σχολείο με τους θύτες. Δεν μπορεί να μπει στην τάξη, δεν μπορεί να παει στο σχολείο. Δεν μπορεί να έχει μια κανονική ζωή».

Δεν μπορεί, κατέληξε, η βουλή να ανέχεται πλέον αντί να μειώνονται τα περιστατικά αυτά να αυξάνονται και με μεγαλύτερη βιαιότητα, χωρίς να δρά κανείς.