Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εκατόν εικοσιπέντε χρόνια ζωής και ιστορίας. Το μεγαλύτερο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό Συγκρότημα στην Κύπρο, με σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλους τους τομείς, κλείνει φέτος 125 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σε μια λαμπρή επετειακή εκδήλωση στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της ηγεσίας του Συγκροτήματος, του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Τάκη Αράπογλου, πλήθους στελεχών και επιφανών οικονομικών παραγόντων του τόπου, η Τράπεζα Κύπρου γιόρτασε τα γενέθλια της.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η ιστορία της τράπεζας Κύπρου είναι ταυτισμένη με την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας.

«Μέσα από αυτή την διαδρομή, η Τράπεζα Κύπρου για μας, για τον κυπριακό λαό, δεν ήταν μόνο ένα τραπεζικό ίδρυμα. Ήταν κάτι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικότερο. Ήταν μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας οικονομικής σταθερότητας, υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Ήταν το αποκούμπι του λαού μας σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Ήταν και παραμένει κομμάτι της κοινωνίας της Κύπρου, το Κοινό Κυπρίων, που έλκει την ύπαρξη του από τα βάθη της Ιστορίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο διευθύνων σύμβουλος Πανίκος Νικολάου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σπάνια μια τράπεζα έχει ταυτιστεί με την πορεία και την ιστορία μιας χώρας, όσο η Τράπεζα Κύπρου, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τάκης Αράπογλου, τόνισε πως το Συγκρότημα συνεχίζει να δίνει ένα δυναμικό παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

«Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος, η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό. Εξυπηρετούμε πέραν του 75% του πληθυσμού της χώρας, πέραν των 55 χιλιάδων επιχειρήσεων και πέραν των 50 χιλιάδων διεθνών πελατών. Το «Κοινό Κυπρίων» δεν είναι σχήμα λόγου, είναι φάρος και οδηγός μας για το μέλλον. Η εταιρική υπευθυνότητα είναι στο DNA της τράπεζας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Πανίκος Νικολάου.

«Και βέβαια η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Στεκόμαστε μπροστά στο κατώφλι ενός ακόμα κεφαλαίου, προόδου και ανάπτυξης. Είναι για μένα μεγάλη συγκίνηση να συμμετέχω στο φετινό σημαντικό ορόσημο, να μοιράζομαι με υπερηφάνεια όσα έχει επιτύχει ο οργανισμός αλλά και να σας εκφράσω, εκ μέρους όλων μας  ευγνωμοσύνη που διαχρονικά εισπράττουμε από τον κυπριακό λαό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.

Στην μεγάλη ιστορική αναδρομή του Συγκροτήματος, αναφέρθηκε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Ελλάδος Νίκος Χατζηνικολάου.

«Η ιστορία της ήταν, είναι και θα είναι πάντα συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου. Η απόλυτη αυτή σύνδεση εμπερικλείεται σε μια αποστομωτική απάντηση του ΓΔ της ΤΚ όταν κατά τη γενική συνέλευση που έγινε το 1955 κάποιοι μέτοχοι, έκαναν παρατηρήσεις επί των αποτελεσμάτων λέγοντας ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερα κέρδη. Ο αείμνηστος Γεώργιος Γκαράνης έδωσε μια απάντηση χαρακτηριστική του πνεύματος που διαπνέει τις αποφάσεις των ΔΣ της ΤΚ: « Η αποστολή των τραπεζών ως πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι μόνο η εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους αλλ΄εκ παραλλήλου και η εξυπηρέτησις του εμπορικού κόσμου και η βελτίωσις και προαγωγή των οικονομικών συνθηκών του τόπου. Τούτο ισχύει περισσότερον δια την τράπεζα Κύπρου της οποίας η ύπαρξη και πρόοδος είναι συνυφασμένα με την πρόοδο του τόπου», είπε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ΑΝΤ1 Ελλάδος.

Στην επετειακή εκδήλωση, παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και πλήθος κόσμου.